Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mökkiläiset ovat kaupankäynnin tae

Mökkibuumi kirittää kauppaa. Hauhon Rauta-Maatalouden kauppiaana 35 vuotta toiminut Teuvo Murtonen sanoo, että ilman vapaa-ajan asukkaita ei Hauholla rautakauppaakaan olisi.

Hauhon Rauta-Maatalous Oy on yksityinen rautakauppa Hauholla. Kaupan perustivat Teuvo Murtonen ja Erkki Virtanen. Uuden myymälärakennuksen ovet avattiin Vihniöntien varrella toukokuussa vuonna 1986 sopivasti kesäsesongin kynnyksellä.

Toinen perustajista, Erkki Virtanen, jäi eläkkeelle reilu kuusi vuotta sitten, ja toiseksi yrittäjäksi ja osakkaaksi tuli tuolloin hauholainen Harri Hintikka.

Teuvo Murtonen kertoo, että lähiseudun runsas mökkiasutus oli yhtenä pontimena kaupan perustamiseen.

– On fakta, että kesäasutus on a ja o. Ilman vapaa-ajan asukkaita ei Hauholla olisi rautakauppaa. Sitä ei olisi edes perustettu. On se niin tärkeä pointti.

Hauhon Rauta-Maatalous on ollut alusta alkaen – ja on edelleen – villi ja vapaa. Teuvo Murtonen kertoo, että oli alusta alkaen selvää, että toimitaan ketjuista vapaana kauppana.

– Meillä on hanat auki laajalle, tavarantoimittajia on kymmeniä, joilta saamme hommattua vaikka mitä tavaraa, Harri Hintikka kertoo.

Tässä näkyy yrityksen pitkä, 35 vuoden olemassaolo.

– Tuote-edustuksia ei niin vain saada, luottamus tavarantoimittajiin rakennetaan ajan kanssa, hän jatkaa.

Pienen maaseutukaupan vahvuus on laajan valikoiman lisäksi aina ollut hyvä asiakaspalvelu. Teuvo Murtonen naurahtaa, että on vuosien mittaan saanut toimia myös numeropalveluna ja asiakasneuvojana muiden paikallisten palveluiden pariin.

Uutta on aina valikoimiin kehitettävä ja aikaa seurattava. Parhaimpina aikoina Hauholla rakennettiin 15 omakotitaloa vuodessa. Nykyisin talojen uudisrakentaminen on vähäistä. Uusien vapaa-ajan asuntojen rakentaminen ja vanhojen mökkien remontointi on rakennusalan tätä päivää Hauholla.

Rautakaupan päämarkkina-alue on kolmenkymmenenkilometrin säteellä kaupalta. Alueelle rakennetaan edelleen uusia mökkejä ja mökkikauppa käy, ja se näkyy myös rautakaupalla.

– Korona on parantanut myyntiämme. Nyt rahoja ei viedä lomamatkoilla Kanarialle vaan rakennetaan ja remontoidaan. Mökit ovat vaihtaneet omistajia ja uusia asiakkaita on tullut, kauppias Hintikka toteaa tyytyväisenä.

Harri Hintikka kertoo Hauhon Rauta-Maatalous Oy:n olevan myynnissä. Teuvo Murtonen on jo eläkeiässä, ja jatkajaa liiketoiminnalle ei omasta perhepiiristä löydy.

– Onhan tässä jo tehty pitkää päivää ja muutama pitämätön lomapäiväkin on, kauppias Murtonen naurahtaa.

Hänellä on kokemusta rauta- ja maatalouskaupan alalta yli 50 vuoden ajalta. Kaupanteon alkeet hän oppi veteraanikauppias Aarre Kunnaksen alaisuudessa Alvettulan talouskaupassa.

– Sinne menin töihin vuonna 1970. Parin vuoden päästä siitä aloitin työt Hauhon kirkolla Etelä-Hämeen Osuuskaupan, EHOn, rauta- ja maatalousosastolla, Murtonen muistelee.

Ja nyt on takana 35 vuotta Hauhon Rauta-Maatalouden kauppiasyrittäjänä. Murtonen kertoo jossain vaiheessa laskeneensa, että yritys on vuosien saatossa tarjonnut töitä yli 60 työntekijälle. Tällä hetkellä yritys työllistää yrittäjäkaksikon lisäksi neljä työntekijää.

Kauppiaat toivovat kaupalle löytyvän jatkajan. Myynnissä on toimiva kokonaisuus, jolla on vakiintunut asiakaskunta, valmiit tavarantoimittajat ja tuote-edustukset.

– Se on ollut tässä rikkautena, että kaikki päivät ovat erilaisia, Murtonen miettii.

– Tässä luulee jo kaiken nähneensä, mutta niin vain sitä huomaa erehtyneensä, Harri Hintikka komppaa.