Verkkoon tulisi vakautta, yhteydet eivät enää hidastuisi käyttäjämäärän kasvaessa.
Maaseudulla elämisen yksi tärkeistä kysymyksistä on se, miten verkkoyhteydet toimivat. Etäyhteyksien merkitys on entisestään kasvanut korona-ajan myötä, kun etätöitä on tehty paljon, ja kun kiinnostus maalle muuttamiseen on kasvanut.
Myös mobiiliverkot tarvitsevat toimiakseen valokuitua, joten nopeiden yhteyksien saaminen maaseudun taajamiin on vielä sekä sijainnista, että palvelun tarjoajasta kiinni. Suurimpien operaattoreiden peittoaluekartat kertovat, että sielläkin missä 5G-yhteys on, seinät voivat heikentää kuuluvuutta, etenkin ikkunan vieressä yhteys voi toimia hyvin ja että puhelimen pitäminen laukussa tai taskussa voi heikentää kuuluvuutta.
Kiinteä valokuitu takaa hyvät yhteydet, mutta hinta on mobiiliyhteyteen verrattuna vielä kallis. Sen vuoksi verkon rakentamiseen tarvitaan useampia kiinteistöjä kerrallaan, ennen kuin se on taloudellisesti järkevää.
Tuuloksessa valokuituverkko rakennettiin osuuskuntapohjaisena, ja sille saatiin ely-keskuksen kautta rahoitusta Euroopan unionin maaseuturahastosta. Tuuloksen tietoverkko -osuuskunta ei kuitenkaan enää suunnittele laajenemista. Aktiivisia käyttäjiä sillä on nyt noin 300 kohteessa. Tuuloksen verkon rakentamisen yhteistyökumppani on ollut Telia.
Lammilla kiinnostusta kuituverkkoa kohtaan kartoittaa parhaillaan ainakin salolainen teleoperaattori Lounea, joka on rakentanut kuituverkkoja myös Hämeenlinnan keskustassa ja Janakkalassa. Yhtiö lähetti lammilaisille postitse tiedustelun asiasta.
– Lähetimme postia parisen viikkoa sitten. Jos kiinnostusta valokuituun on riittävästi, alamme viedä hanketta eteenpäin. Mikäli ihmiset kiinnostuvat valokuidusta, voisi valokuituyhteyden rakentaminen olla mahdollista lammilaisille jo ensi vuonna. Yleensä asiasta kiinnostuneet ihmiset ilmaisevat kiinnostuksensa muutaman ensimmäisen viikon aikana postin saatuaan, sanoo laajentumisalueista vastaava Aki Linnakoski Lounealta
Varsinkin iltapäivisin on linjojen ruuhkautuessa ollut turha haaveilla Teams-palaverin katkottomasta onnistumisesta.
Katja Piipponen
Kun kiinnostus on selvitetty, Lounea laskee kiinnostuksen määrän suhteessa kustannuksiin.
– Rakennamme valokuituverkkoja sitä mukaa, kun alueilla on riittävästi kiinnostusta valokuituun, ja verkon rakentaminen on taloudellisesti kannattavaa. Tietysti jokaiselle alueelle on laskettu minimimäärä, minkä verran liittyjiä pitäisi olla.
– Voisimme rakentaa valokuituverkon Lammille joko Janakkalasta tai käyttämällä vuokrattua verkkoa. Vuokraverkkomahdollisuutta olemme käyttäneet myös muun muassa Pohjanmaalla.
Lounealla on tällä hetkellä 45 000 valokuidussa olevaa taloutta koko maassa.
– Tavoitteenamme on kasvattaa määrää vuosittain 10 000 taloudella. Teemme samanaikaisesti kartoituksia monella alueella
Valokuidun etu esimerkiksi 4G- ja 5G-verkkoihin verrattuna on myös Linnakosken mukaan yhteyden vakaus.
– Niin 4G- kuin 5G-verkkoihinkin mahtuu megabittejä, mutta valokuidun suurin etu edellisiin verrattuna on verkon vakaus. Sinänsä 4G- ja 5G-verkot riittävät ammattityöhön, mutta verkon kuormitus voi hidastaa yhteyksiä. Tätä ei valokuituyhteydessä tapahdu.
Yhteyden nopeus ei Linnakosken mukaan hidastu, vaikka verkossa olisi paljon käyttäjiä.
– Vakaus on tärkeää esimerkiksi maatiloilla, joissa on paljon erilaisia laitteita ja yhteyksiä. Joku asiantuntija on sanonut, että yksi valokuitukaapeli riittää täyttämään tämän hetken tiedonsiirron tarpeet koko maassa, eikä ainakaan seuraavaan 50 vuoteen tarvitse luoda lisää verkkoa.
Valokuituyhteydet eivät ole alttiita edes myrskyille, sillä kaapeli kaivetaan maahan.
– Valokuidun suurin riski on kaivinkone, mutta rakennamme yhteyden aina kahdennetusti. Jos kaivinkone sattuu rikkomaan kaapelin, reititin etsii heti vaihtoehtoisen yhteysreitin.
Lammille vastikään muuttanut Katja Piipponen kertoi Keski-Hämeen artikkelissa 1.7., että nyky-yhteydet Lammilla asettavat haasteita etätyölle. Raskaat ohjelmat vaatisivat hänen mukaansa vakaammat yhteydet, ja nyt hän toteaa, että varsinkin iltapäivisin on linjojen ruuhkautuessa ollut turha haaveilla Teams-palaverin katkottomasta onnistumisesta. Myös lukioikäinen tytär on välillä turhautunut yhteyksien hitauteen.
– Minä ainakin olen kiinnostunut kuituyhteydestä, Piipponen peukuttaa.
Valokuidulla on positiivinen vaikutus myös asuntokauppaan.
– Kaikki eivät välttämättä osaa arvostaa valokuitua, mutta etätyö on lisääntynyt. Jotkut asiakkaat ovat tätä asiaa jo tutkineetkin, onko Lammilla valokuitumahdollisuutta, sanoo Henri Vilén Lammin Kiinteistökeskuksesta.
Vilénin mukaan valokuitu ei vaikuta suoraan ainakaan täysimääräisesti asunnon hintaan.
– Myyntiä se voi kuitenkin nopeuttaa. Myyntivaltti se ilman muuta on.