Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Keski-Hämeen vaalikone on auki. Löydä oma ehdokkaasi.

Metsästys | Majavajahti vaatii pitkää pinnaa

Etukäteisvalmistelut pitää tehdä huolella.

Majavajahti käynnistyi elokuussa ja jatkuu ensi vuoden huhtikuun 30. päivään asti. Lammilla majavan metsästys on noussut esiin myös, kun Evolle suunnitellun tiedekansallispuiston alueen metsästysmahdollisuuksista on keskusteltu.

Suomessa esiintyy kahta majavalajia euroopan- ja kanadanmajavaa, joista jälkimmäinen on vieraslaji. Kanadanmajava syrjäyttää euroopanmajavaa, koska se tuottaa enemmän jälkeläisiä. Maastossa lajeja on asiantuntijoiden mukaan käytännössä miltei mahdoton erottaa toisistaan.

Evon majavat ovat kanadanmajavia (Castor canadensis). Etelä-Suomessa esiintyy nykyisin enää vain kanadanmajavaa. Euroopanmajavan metsästykseen tarvitaan lupa, mutta kanadanmajavaa voi metsästysajan puitteissa ampua vapaasti.

Majavaa metsästetään Keski-Hämeessä harvakseltaan.

– Majava vaatii metsästäjältä kärsivällisyyttä, paikallistuntemusta ja majavan elintapojen tietämystä, sanoo lammilainen riistasuunnittelija Marko Muuttola Suomen riistakeskuksesta.

– Etukäteisvalmistelut on tehtävä huolella ja pesällä pitää käydä tiedustelemassa majavien liikkeitä. Ne elävät pesässään läpi talven, eivätkä välttämättä nouse jäälle tai maalle kovin usein, sanoo Muuttola.

Majava on ovela eläin. Se saattaa nousta metsästäjän edestä kuin sukellusvene. Joskus se ui nenä pystyssä eikä se paljon ääntä päästele.

Majava kerää syksyisin ruokavarastoa pesäänsä. Majavilla on pesässään useita reittejä ja ilmataskuja. Jos ravintoa riittää, majavan ei Muuttolan mukaan tarvitse välttämättä nousta maalle pesästään päiväkausiin.

Koska pesässä on useita ulostuloaukkoja, on ennakkotiedustelu tärkeää, jotta metsästäjä osaa asettautua oikean aukon kohdalle

– Osa majavista on hyvinkin arkoja, joten kytiksellä pitää olla paikallaan ja hiljaa.

Muuttolan mukaan majava on sitkeä otus, ja metsästäjän on harkittava tarkoin, milloin aseensa laukaisee.

– Jäälle noussut majava saattaa helposti osuman saaneenakin kierähtää avantoon, josta sitä on enää vaikea pois saada. Koukkukepillä voi majavaa tietysti avannosta onkia, mutta hankalaa ja epävarmaa se on. Majava voi ajautua nopeasti kymmeniä metrejä virran mukana.

Majava on ovela eläin. Se saattaa nousta metsästäjän edestä kuin sukellusvene. Joskus se ui nenä pystyssä eikä se paljon ääntä päästele.

Majavaa voi metsästää myös heti tappavilla raudoilla ja jousella.

– Rautapyyntiä ei juurikaan harrasteta. Jousimetsästäjälle majava on sikäli hyvä riista, että jousella voi ampua veteen. Nuolessa on kiinni siima, josta nuolen ja majavan saa kelattua pois vedestä.

Lammilainen Iiro Taavela ampui ensimmäisen majavansa viitisen vuotta sitten

– Kyse oli kahdesta yhdyskunnasta. Toinen yhdyskunta oli tehnyt kaksi patoa puolen kilometrin välein pellolle. Yhdyskunnassa oli 10–15 majavaa. Toisessa yhdyskunnassa oli pariskunta poikasineen. Peltoyhdyskunnan padot haittasivat viljelyä, minkä vuoksi maanomistajat toivoivat metsästäjiltä apua. Peltoyhdyskunnan löysi hirvikoirani, joka lähti pellolle. Menin perässä ja ihmettelin, miksi pellolle oli noussut vettä, Taavela kertoo.

Metsässä majavat olivat tuhonneet hehtaarin verran kuusitaimikkoa nostamalla vettä.

– Majavan nostama vesi tukehduttaa puiden juuriston nopeasti, jos asiaan ei pystytä puuttumaan esimerkiksi metsästyksellä.

Taavelan kokemuksen mukaan majavat ovat suhteellisen helppoja metsästettäviä, mutta yksilöeroja on varmasti. Tuhoa aiheuttaneet majavat saatiin parissa vuodessa metsästettyä, eikä majavan aiheuttamia vahinkoja ole sen jälkeen havaittu.

– Ne olivat hyvin kesyjä ja päästivät jopa muutaman metrin päähän. Etenkin poikaset olivat hyvin pelottomia. Ensimmäiset 2–3 viikkoa majavat olivat hyvin esillä. Aloitettuamme metsästyksen muuttuivat majavat huomattavasti aremmiksi. Aika monta kertaa tuli istuttua kytiksellä ilman että näin majavasta vilaustakaan. Majava on ovela eläin. Se saattaa nousta metsästäjän edestä kuin sukellusvene. Joskus se ui nenä pystyssä, eikä se paljon ääntä päästele.

Amerikanmajavan aiheuttamat tuhot ovat tyypillisesti metsätalouteen kohdistuvia. Majavien tekemät padot nostavat veden pintaa, jolloin tulva leviää metsämaalle, syntyy majavalampi ja puut kuolevat. Tulva nousee joskus myös teille aiheuttaen ongelmia.

Toisaalta majavan muokkaama ympäristö lisää luonnon monimuotoisuutta. Majavaa pidetään myös hyödyllisenä eläimenä. Esimerkiksi majavien patoaltaat ovat tärkeitä elinalueita vesilinnuille ja muulle kosteikkolajistolle.

Lähde: Vieraslajit.fi