Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Keski-Hämeen vaalikone on auki. Löydä oma ehdokkaasi.

Tuulosessa jaettiin EU-tietoa

EU:n kautta voi saada rahoitusta monenlaisiin yleishyödyllisiin hankkeisiin, mutta rahoitusmahdollisuudet tunnetaan huonosti.

EU:n kautta voi saada monenlaista rahoitusta. Mihin kaikkeen sitä voi saada ja mitä kautta rahoitusta voi hakea, ei ole kovin hyvin tunnettua. Seitsemän Leader-ryhmää, joiden joukossa on Hämeenlinnan alueella toimiva Linnaseutu Leader, tekevät asiaa tutuksi Tämänkin EU mahdollistaa -roadshown kautta. Mukana ovat Europe Direct -tietopisteet. Elokuun viimeisenä viikonloppuna EU-tietoa jaettiin Kauppakeskus Tuulosen parkkipaikalla.

Linnaseutu Leader myöntää rahoitusta maaseudun yhdistys- ja yritystoimintaan.

– Leader-tukea voi saada erilaisiin maaseudun kehittämis- ja investointihankkeisiin ja sitä voivat hakea yhdistykset ja yritykset. Hankkeiden tulee olla yleishyödyllisiä, sanoo Linnaseutu ry:n toiminnanjohtaja Jussi Pakari.

Yritysten kohdalla tulee kysymykseen esimerkiksi yrityksen kehittäminen investointien tai toimitilojen kautta. Tukea voivat saada yritykset, jotka toimivat laajemmalla alueella kuin aivan paikallisesti.

Europe Direct on paikallinen EU-tietopiste, jonka toiminnasta Linnaseutu ry vastaa. Toimintaa toteutetaan yhdessä pirkanmaalaisen Pirkan Helmi ry:n kanssa. Pisteestä voi esimerkiksi tilata julkaisuja ja sinne voi toimittaa Euroopan unionia koskevia kysymyksiä. Tavoitteena on tarjota paikallisiin tarpeisiin kohdennettua tietoa.

– Oleellisintahan on tietää, että EU-tukea ei saa, ellei sitä hae. Monesti ihmiset mieltävät, että kyseessä on oltava esimerkiksi joku iso tiedehanke, mutta hyvinkin pienille asioille tukea voidaan myöntää. EU-ohjelmia on paljon erilaisia. Tukea voidaan myöntää esimerkiksi uimarannan kunnostukseen, maisemanhoitoon, harrastustoiminnan kehittämiseen tai kylähistorian julkaisuun, kertovat kampanjakoordinaattori Mimmi Virtanen ja Linnaseutu ry:n koordinaattori Johanna Henttinen.

Pyrimme tuomaan jokaisessa pitäjässä olevia omaleimaisia juttuja esiin ja hyödyntämään yhteistyössä paikallisia tahoja.

Jos itsellä on idea, mutta ei ole varma, mistä kannattaisi hankkia lisätietoja, kannattaa kääntyä paikallisen Leader-ryhmän puoleen.

– Pyörää ei aina tarvitse keksiä uudelleen, Johanna Henttinen tähdentää.

Jos on esimerkiksi kuullut jossain muualla toteutetusta hankkeesta, joka voisi olla hyödyllinen myös omalle kotiseudulle, kannattaa ottaa selvää, voiko sille saada EU-rahoitusta.

Eri tahot esittelivät myös Tuulosessa, mitä EU-rahoituksella on konkreettisesti saatu aikaan. Erasmus+ -ohjelmasta voivat hyötyä myös aikuiset opiskelijat tai itsensä kehittäjät, vaikka nuorisolle suunnatut ohjelmat ovat tunnetumpia.

– Tukea voivat hakea esimerkiksi järjestöt, yhdistykset tai museot. Tukea voi saada esimerkiksi siihen, että lähdetään katsomaan, miten muualla tehdään samoja asioita, kertoo Kanta- ja Päijät-Hämeen alueellinen tiedottaja Marko Riikkilä.

Hämeenlinnan seudun 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Pirjo Seulamo kertoi EU-rahalla toteutetusta Löydä luontosi -hankkeesta, missä luontoyhteyden ja eläinavusteinen toiminnan kautta on pystytty palauttamaan nuorten toimintakykyä.

Pitäjissä on alkamassa ActionLAB -hanke. Siinä perustetaan nuorten toimintaryhmiä, ja yhteistyössä nuorten ja paikallisten toimijoiden kanssa kehitetään mielekästä tekemistä ja etsitään tapoja ansaita rahaa kotiseudulla.

– Pyrimme tuomaan jokaisessa pitäjässä olevia omaleimaisia juttuja esiin ja hyödyntämään yhteistyössä paikallisia tahoja.

Vanajavesikeskuksessa moni asia on mahdollista EU-rahalla. Esimerkkejä ajankohtaisista hankkeista ovat vesi- ja rantalinnuston elinolosuhteiden parantaminen lisäämällä rantaviivaa ja vähentämällä pienpetojen pesäryöstelyä Freshabit-Life-IP-hankkeessa sekä järvien laadun ja niihin tulevan kuormituksen mittaus Vesistösuunnittelu-PAKKA-hankkeessa. Myös monia laitteita on hankittu EU-rahalla. Vanajavesikeskuksen tuuloslainen vesistöasiantuntija Suvi Mäkelä esitteli tapahtumassa vesinäytteenottolaitetta sekä kenttäkäyttöistä mikroskooppia ja siihen liittyvää, kovempaakin käyttöä kestävää tablettia.

Katso video EU-kiertueesta!