Pääkirjoitus Taloja maalattaviksi?

Räikee-graffititapahtumia on pidetty koko kesän ajan nuorille Hämeenlinnassa. Niiden myötä nuoret ovat saaneet maalata graffitteja purkutaloihin eri puolilla kaupunkia.

Me olemme täällä pitäjissä purreet hampaita yhteen, ja minä olen tapani mukaan vähän räksyttänytkin, kun kaikki lasten ja nuorten tapahtumat ja komeat kampanjat ovat vuodesta toiseen keskittyneet vain kantakaupunkiin, mutta nyt saatiin asiaan muutos, kun Hauhon Mäntykoto otettiin tänä kesänä Räikee-tapahtuman kohteeksi.

Projekti onnistui erinomaisesti. Kurkkaapa Ilosen Marian artikkelista, miten komeita näkyjä noin 30 eri puolilta Suomea saapunutta graffititaiteilijaa ja 50 lasta ja nuorta saivat aikaan. Vielä paremmin näet kuvat verkkosivuiltamme, missä saat niitä suurennettua ja ihailtua yksityiskohtiakin.

Tähän asti kaikki siis paremmin kuin hyvin, mutta Räikee-projektin vetäjä Juuso Suuronen harmittelee jutussamme sitä, että Mäntykoto puretaankin ilmeisesti jo aiottua aikaisemmin, eivätkä nuoret saakaan siitä toivomaansa paikkaa työpajoihin ja tapahtumiin. Suuronen lähettääkin lukijoillemme toiveen siitä, että muistakin pitäjistä löydettäisiin paikkoja, missä katutaidetta voisi harrastaa tällaisella vähän näyttävämmällä tavalla.

Kinusimme kovin tapahtumia pitäjiin. Eiköhän vastata huutoon, kun se viimeinkin onnistui? Räikeen periaatteisiin kuuluu se, että kohteiksi valitaan purkutuomion saaneita taloja – katutaiteen luonteeseen kuuluu väliaikaisuus. Minä jo ehdotin Suuroselle, että koettaisivat saada nuorisotaidekäyttöön Lammilla vanhan kunnantalon ja Pasaapelin, niin että uusi koulukeskus saisi vähän lisää ilmaa siipiensä alle. Samalla syntyisi varmasti mielekästä yhteistyötä koulujen kuvaamataidon tunneille. Vielä enemmän kuitenkin itse innostuin ajatuksesta, että nuoret pääsisivät virkistämään Tuuloksen vanhan ostarin ilmettä noilla näyttävillä muraaleillaan. Ostaria ei tietenkään sen jälkeen saisi purkaa, mutta siitä voisi tulla vallan komea maamerkki ja uutta nostetta Tuuloksen elämää elävöittäville uusille yrityksille. Samassa rakennuksessa toimii myös 4H-yhdistys, joka saisi ARX-yhteistyöstä varmasti mielekästä tekemistä myös omille nuorilleen – ja voisi ehkä tarjota maalarien kaipaamia työpajatiloja?

Mutta on meillä varmasti muitakin paikkoja? Mitä sinä ehdottaisit? Äläkä tuomitse, ennen kuin näet, miten upeita töitä nuoret ovat tehneet. Muuttavathan ne minkä tahansa rakennuksen ilmeen ja ovat ilmaisultaan voimakkaita ja varsinkin nuorekkaita – mutta mitäpä jos se olisikin juuri se, mitä me nyt tarvitsemme?

Kirjoittaja on Keski-Hämeen uutistuottaja.

Ostaria ei tietenkään sen jälkeen saisi purkaa, mutta siitä voisi tulla vallan komea maamerkki ja uutta nostetta Tuuloksen elämää elävöittäville uusille yrityksille.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut