Pääkirjoitus Kuppi nurin

Albert Einstein totesi muinoin, että pelkkä looginen ajattelu ei voi antaa meille ymmärrystä empiirisestä (kokemuspohjaisesta) maailmasta, vaan ainoa tapa saada tietoa todellisuudesta on kokemus. Tämä tuli mieleeni, kun vertasin tuoreita kirjoituksia väestömuutoksesta Hämeenlinnassa ja naapurikunnassa Asikkalassa.

Toki on epäreilua verrata intoa pursuvaa lehtiartikkelia rutikuivaan hallituksen esityslistaan, mutta ero oli niin iso, ettei sitä voinut sivuuttaa.

Viileän looginen Hämeenlinnan kaupunginjohtaja näki esityksessään hyvin vähän mahdollisuuksia saada pitäjien asukasmäärään tai syntyvyyteen minkäänlaista muutosta, eikä muuttoliikkeeseenkään kannata luottaa, koska samoissa vaikeuksissa ovat kaikki kunnat. Hän tilasi uusia taulukoita analysoitaviksi ja ennustamaan väestön kehitystä lähivuosina.

Samaan aikaan pieni naapurikuntamme Asikkala on vaihtanut muuttotappionsa muuttomagneetiksi. Sekä lapsiperheitä että ikäihmisiä tulvii kuntaan kyläkoulujen ja hyvien paikallisten palveluiden perässä. Kyläkoulua on laajennettu, kesäasuntojen muuttamista ympärivuotisiksi tuetaan ja meininki on muutenkin niin positiivista, että kunta pääsee hehkumaan valtakunnallisiin medioihin.

Myös uunituore Hämeen liiton väestökatsaus kertoo samaa viestiä. Koronapandemian aikana on tapahtunut maan sisäistä muuttoliikehdintää. Voittoa ovat saaneet useat suurten kaupunkien kehyskunnat ja Hämeenlinnakin. Väestöpohjaan suhteutettuna suurimpia voittajia ovat olleet myös vapaa-ajan tai matkailun keskittymät.

– Monipaikkaisuus, paikkariippumattomuus, etätyömahdollisuudet ja asumismuotojen muutokset ovat olleet paljon esillä koronapandemian aikana. Muutokset ovat lisänneet toivoa ja uskoa tulevaisuuteen etenkin suurten kaupunkiseutujen ulkopuolella.

Jos jäämme seuraamaan tilastokehitystä ilman konkreettisia toimenpiteitä ihmisten etäelämän helpottamiseksi, niin aivan varmasti negatiiviset skenaariot toteutuvat.

On totta, että päättäjillä täytyy olla faktaan perustuvaa tietoa päätöstensä tueksi, mutta jotenkin tuntuisi viisaammalta kysyä onnistujilta, että miten te sen teitte, kuin palkata taas uutta arvauskeskusta laatimaan ylihinnoiteltuja skenaarioita valmiiksi mustaksi päätetystä tulevaisuudesta.

Jos jäämme seuraamaan tilastokehitystä ilman konkreettisia toimenpiteitä ihmisten etäelämän helpottamiseksi, niin aivan varmasti negatiiviset skenaariot toteutuvat. Ja ei, toimenpiteet eivät tarkoita yltiöpositiivisia markkinointikampanjoita. Ne luovat turhan sumuverhon niiden asioiden päälle, jotka olisi pitänyt korjata jo aikoja sitten.

Siinä missä Hämeenlinnan kupit ovat jo valmiiksi nurin, iloinen naapurimme näyttää nauraen pientä tippaa oman lasinsa pohjalla ja uskoo, että kohta se on ihan täynnä. Ja aika hyvää vauhtia se näyttää täyttyvänkin.

Ihan tyhmää. Eihän nurin kaadettuun kuppiin edes sahtia saa kaadettua.

Kirjoittaja on Keski-Hämeen uutistuottaja.

Lue lisää aiheesta

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut