Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Keski-Hämeen vaalikone on auki. Löydä oma ehdokkaasi.

Vieraskynä Kun likööriä kauppa-autolta ostin

Vietämme pesunkestävää jäätelökesää. Säätila suosii viilentävää herkuttelua, muttei ilman huolta. Pehmytjäätelömassan on uutisoitu loppuneen jo useilta jäätelökauppiailta, ja uutta eivät tehtaat ehdi valmistaa siihen tahtiin kuin massaa ruutataan tötteröihin lukuisissa myyntipisteissä ympäri Suomen.

Pääosin maidosta, kermasta, sokerista ja lisäaineista koostuvan massan menekki on yllättänyt valmistajat. Kokemusperäinen havainto viime lauantailta Hauhon kesätorilta huojentaa, pehmytjäätelöä riitti vielä kaikille halukkaille torin myyntipisteellä.

Lapsuudessani pehmytjäätelö oli harvoin nautittu herkku, sitä saadakseen piti lähteä käymään Hauhon kirkonkylää edempänä. 40 vuotta sitten makunystyröitäni hyväilivät ennen kaikkea osuuskaupan kauppa-auton pakastealtaan jäätelöt. Kahdesti viikossa herkkuja pyörien päällä kuskannut myymälä parkkeerasi naapuriin, Puuskan portille. Sitä ennen oli koottu kaikki tyhjät pantilliset virvoitusjuomapullot pyörän tarakalle, ja jos oikein onnisti niin juomakoreineen. Panteista sai kauppa-autolla käypää valuuttaa. Kiertotalous otti hapuilevia ensiaskeliaan.

Maalaistalomme piha-aitta oli oikea aarresellainen. Sieltä löytyi romujen joukosta ruskea pyöreäposkinen pullo poikineen, ja joskus jopa puisia pullokoreja. En tiedä ottiko myymäläautonhoitaja nämä aittalöydöt vastaan silkasta säälistä, mutta jonnekin ne tuli hukattua. Limonadeista kullankeltainen, tammitynnyrissä kypsytetty virvoitusjuoma oli ehdoton, etenkin kun tavasin etiketistä sen sisältävän – sokerilikööriä. Vanhemmiten olen oppinut, ettei elintarvikeväri E150, sokerikulööri, saa aikaiseksi kuin korkeintaan orastavan sokerihumalan.

Jäätelöistä pohjoisen pallonpuoliskon arktisen alueen asukkaiden mukaan nimetty jäätelöpuikko oli edullinen valinta, etenkin jos pullokeräys sakkasi. Hyvällä panttisaaliilla pääsi sukeltamaan altaan jäätelöuutuuksien makuun. Pinkki jäätelöpuikko oli veikeä tuttavuus. Kitaranmuotoinen, väriltään vaaleanpunainen vaniljajäätelö oli kuorrutettu hedelmänmakuisella kuorrutteella, jota koristivat suussa poksahtelevat paukkurakeet. Ytimestä löytyi kysymyksiä ja vastauksia sisältävä tikku. Mikä koni ei hirnu? Ikoni.

Suomalaiset syövät jäätelöä eniten Euroopassa, vuosittain noin 14 litraa asukasta kohti. Pehmytjäätelömassan varastojen ehtyminen kesken sesongin ei ole pikkujuttu. Miten Huoltovarmuuskeskus reagoi? Kantaako maamme hallitus poliittisen vastuun? Vielä on kesää jäljellä!

Kirjoittaja on hauholainen viestintäalan yrittäjä.

Pehmytjäätelömassan varastojen ehtyminen kesken sesongin ei ole pikkujuttu. Miten Huoltovarmuuskeskus reagoi?