Korona: Kanta-Häme kiihtymisvaiheeseen, Sally Leskinen on huolissaan nuorten keskuudessa leviävästä deltaviruksesta.

Kanta-Hämeessä ovat rokotusvuorossa jo riskiryhmään kuulumattomat yli 16-vuotiaat. Colourbox

Keski-Häme

Koronan ilmaantuvuus on noussut Kanta-Hämeessä nopeasti, ja pandemiaryhmä totesikin torstaina, että maakunta ei enää voi jäädä perustasolle, vaan erityistoimia tarvitaan pandemian leviämisen hillitsemiseksi. Ilmaantuvuus on tällä hetkellä noin 46/100 000, ja positiivisten näytteiden osuus tutkituista näytteistä on jo 2,3 prosenttia. Uusista Covid-infektioon sairastuneista vain noin 16 prosenttia on sairastunut karanteenin aikana, mikä kertoo taudin leviävän myös tunnettujen tartuntaketjujen ulkopuolella, vaikka jäljittäminen onkin pääsääntöisesti vielä onnistunut melko hyvin.

Korona ei pidä kesälomaa, ja omalta lomaltaan keskelle kiihtyviä tartuntalukuja palannut johtajaylilääkäri Sally Leskinen kertoo olevansa huolissaan siitä, että koulut alkavat jo kolmen viikon kulutttua, ja deltavariantti leviää erityisesti nuorten keskuudessa paljon aiempia kantoja nopeammin.

– Kyllä tässä on vähän sydän syrjällään siitä, että nuoret saataisiin kattavasti rokotettua, ennen kuin rajoituksia puretaan, Leskinen sanoo ja toivoo, että nuoret ottaisivat molemmat rokotukset mahdollisimman pian, koska kahden rokotteen tuoma suoja on ollut erittäin vahva myös deltavirusta vastaan. Kesä–heinäkuussa sairaalahoitoon joutuneet koronatapaukset ovat kaikki olleet rokottamattomia.

Rokotukset ovat Hämeenlinnassa nyt edenneet hyvin, ja rokotusvuorossa ovat tällä hetkellä riskiryhmään kuulumattomat yli 16-vuotiaat hämeenlinnalaiset.

Kanta-Hämeen suositukset päivitettiin vastaamaan epidemiatilannetta ja ne ovat voimassa 15.8.2021 asti.

Etätyösuositus jatkuu soveltuvilla aloilla ja tehtävissä toistaiseksi. Kasvomaskeja suositellaan käytettäväksi silloin, kun lähikontaktia ei voida välttää, erityisesti ruuhkatilanteissa. Yksityistilaisuuksissa suositellaan tosiasiallisesti varmistamaan mahdollisuus välttää fyysistä kontaktia turvavälein etenkin sisätiloissa. Suositellaan osallistujakirjanpitoa tartunnanjäljityksen helpottamiseksi.

– Kyllä tässä on vähän sydän syrjällään siitä, että nuoret saataisiin kattavasti rokotettua, ennen kuin rajoituksia puretaan.

Sally Leskinen

Yleisötilaisuuksien ja tapahtumien osallistujamäärää ei rajoiteta. Osallistujien ja seurueiden on vältettävä lähikontaktia toisiinsa, kun sisätiloissa on yli 10 ja rajatuissa ulkotiloissa yli 50 henkilöä. Kaikki yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset suositellaan toteuttamaan siten, että asiakkaiden ja toimintaan osallistuvien sekä seurueiden on tosiasiallisesti mahdollista välttää lähikontakti. Päätökset kohdistuvat sisätiloihin, joita käytetään yli 10 asiakkaan tai osallistujan samanaikaiseen oleskeluun sekä alueellisesti ja toiminnallisesti rajattuihin ulkotiloihin, joita käytetään samanaikaiseen yli 50 asiakkaalle tai osallistujalle suunnattuun tarkoitukseen

Toimija voi toteuttaa velvoitteensa asiakasmäärää rajoittamalla, asiakaspaikka- tai tilajärjestelyin taikka muulla toimintansa erityispiirteet huomioon ottavalla tavalla. Järjestäjän vastuulla on tosiasiallisesti mahdollistaa käsien puhdistaminen ja ohjeistaa turvaväleistä sekä tehostaa pintojen puhdistamista.

Aikuisten ryhmäharrastustoimintaan osallistujien on suositeltavaa välttää lähikontakteja toisiinsa, kun sisätiloissa on yli 10 ja rajatuissa ulkotiloissa yli 50 henkilöä. Harrastustoiminnasta vastaavan järjestäjän suositellaan varmistavan käsien puhdistamisen mahdollisuus, ohjeistavan harrastajia turvalliseen toimintaan mm. käsien puhdistamisen ja turvavälien osalta ja tehostavan pintojen puhdistusta.

Valtakunnalliset kiihtymisvaiheen rajoitukset esimerkiksi ravintoloiden aukiolo- ja anniskeluajoista vaativat erillisen päätöksen valtioneuvostolta, joten ne astuvat Kanta-Hämeessä voimaan vasta ensi viikolla.

Kommentoi