Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Keski-Hämeen vaalikone on auki. Löydä oma ehdokkaasi.

Vieraskynä Kukkahattutäti

Viime viikkoina olemme saaneet taas kerran lukea liikenneonnettomuuksista, joissa on menehtynyt elämänsä alkutaipaleella olevia nuoria. Kulkupeleinä on ollut mopoja, autoja sekä muita moottorikäyttöisiä ajoneuvoja. Tapauksia on ollut sekä kylissä että kaupungeissa ympäri Suomen niemen. Vakavien liikenneonnettomuuksien syynä on yleensä kova vauhti, tieltä suistuminen, alkoholin vaikutuksen alaisena ajaminen, turvavyöt kiinnittämättä tai kesäviikonloppu.

Liikenneturvan mukaan nuorten kuljettajien väestöön suhteutettu kuolemanriski on kaksinkertainen koko väestöön verrattuna.

Sosiaalisessa mediassa käydään usein keskustelua nuorten ajotavoista. Valitettavan useasti siellä toistuvat samat lauseet; pojat ovat poikia ja ajettiinhan sitä meidänkin nuoruudessamme ympäri kylää rallia. Ikään kuin hyväksytään asia, joka kuitenkin on ihan jotain muuta. Nämä lauseet saavat minut vihaiseksi. Ja sen kun sanot ääneen, niin vastaisku tulee nopeasti. Kukkahattu on päässä sekunnissa. Miksi? Niin kauan kuin me suvaitsemme ja vähättelemme asiaa, onnettomuudet kasvavat ja jälki voi olla todella pahaa. Ja siitä kärsivät usein myös sivulliset.

Poliisien näkymättömyyttä myös usein manataan. Toki heidän näkymisensä katukuvassa tuo rauhallisuutta liikennekäyttäytymiseen, mutta se ei yksin näitä tilanteita pelasta. Liikennekäyttäytyminen luodaan kotona.

Vauhdin hurma on ymmärrettävää. Kunnissa olisi hyvä olla suljettu alue, missä voisi turvallisesti ajaa. Nuorilla pitää olla paikka, jossa voi viettää aikaa ja siinä samalla kehittää omia ajotaitojaan. Talvella se onnistuu jääradalla, jossa on hyvä mahdollisuus harjoitella ajoneuvon hallintaa liukkaan kelin olosuhteissa.

Minä saan varmasti pitää kukkakoristeista hattua päässäni lopun ikääni, mutta se sopii oikein hyvin. Yksikin menetetty ihmishenki liikenteessä on aina liikaa.

Valitettavan useasti siellä toistuvat samat lauseet; pojat ovat poikia ja ajettiinhan sitä meidänkin nuoruudessamme ympäri kylää rallia.