Tuuloksesta löytyi koloradonkuoriaisia

Aikuinen koloradonkuoriainen on noin sentin pituinen, kirkkaankeltainen ja sen selässä on kymmenen mustaa pitkittäisjuovaa. Lauri Mäenpää, Ruokavirasto/kasvintarkastus

Keski-Häme

Kesän ensimmäinen koloradonkuoriaisesiintymä varmistui Ruokaviraston tiedotteen mukaan Tuuloksesta sunnuntaina 18.7.2021. Perunanviljelijöiden ja palstaviljelijöiden on nyt syytä tarkkailla perunakasvustojaan koloradonkuoriaisen varalta. Epäilyistä tulee ilmoittaa Ruokavirastolle.

Ruokavirasto sai sunnuntaina 18. heinäkuuta perunanviljelijältä kuvaviestin koloradonkuoriaisen toukkapesäkkeestä. Maanantaina 19. heinäkuuta epäily varmistettiin ja torjunta aloitettiin.

Kuoriaisesiintymä on ensimmäinen sitten kesän 2016 jälkeen. Kuoriaisia on voinut kulkeutua ilmavirtausten mukana niin etelästä kuin idästäkin, jossa niitä esiintyy yleisesti. Yksittäisiä koloradonkuoriaisia on todettu aina silloin tällöin kulkeutuneen erilaisten kasvituotteiden ja muidenkin tuotteiden, tai kuljetusvälineiden mukana koloradonkuoriaisen esiintymäalueilta Keski-Euroopasta, Baltiasta tai Venäjältä.

– Tuuloksen koloradonkuoriaisesiintymä on ammattiviljelmällä. Perunanviljelijöiden ja palstaviljelijöiden on nyt syytä tarkkailla perunakasvustojaan koloradonkuoriaisen varalta. Torjunta on sitä helpompaa, mitä aikaisemmin esiintymä todetaan. Jos kuoriainen pääsee vakiintumaan alueellemme, siitä on vaikea päästä eroon. Omatoimiseen torjuntaan ei kuitenkaan pidä ryhtyä, koska se vaikeuttaa torjuntatoimien onnistumista, sanoo ylitarkastaja Atro Virtanen Ruokaviraston kasvinterveysyksiköstä.

Koloradonkuoriainen munii perunanlehtien alapinnalle. Munat ovat oranssinkeltaisia ja mannaryynin kokoisia. Ruokavirasto/kasvintarkastus

Ruokavirasto kehottaa ilmoittamaan kaikista koloradonkuoriaisepäilyistä. Toimintaohjeet löytyvät Ruokaviraston verkkosivuilta.

Perunanviljelijöiden ja palstaviljelijöiden on nyt syytä tarkkailla perunakasvustojaan koloradonkuoriaisen varalta.

Atro Virtanen, Ruokavirasto

Tarkastuksista ja torjunnasta vastaavat Ruokaviraston ja elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskusten (ely) tarkastajat. Omatoimiseen torjuntaan ei pidä ryhtyä, koska se vaikeuttaa torjuntatoimien onnistumista.

Kuoriaisen tunnistaa mustista pitkittäisraidoista. Perunakasvustosta voi löytyä aikuisia koloradonkuoriaisia ja toukkia. Aikuinen kuoriainen on noin senttimetrin mittainen. Keltaisessa selässä on 10 mustaa pitkittäisraitaa, etuselkä on oranssi ja siinä on mustia pilkkuja.

Juuri kuoriutuneet koloradonkuoriaisen toukat ovat 1-2 millimetrin mittaisia ja väriltään tummia. Täyteen mittaansa kasvanut toukka on pullea, väriltään oranssi ja sen kyljissä on kaksi riviä mustia pilkkuja. Koloradonkuoriaisen toukat tuhoavat perunakasvustoa syömällä perunan lehtiä. Ruokavirasto/kasvintarkastus

Toukan kupera selkäosa on oranssinpunertava. Toukan pää on musta ja kylkien alaosassa on kaksi riviä mustia pilkkuja. Täysikasvuinen toukka on hieman yli senttimetrin mittainen. Vastakuoriutuneet toukat ovat tummahkoja, 1-2 millimetrin pituisia, mutta kehittyvät nopeasti normaalikokoisiksi. Leppäpirkon kotelovaihe muistuttaa väritykseltään ja muodoltaan koloradonkuoriaisen toukkavaihetta.

Koloradonkuoriainen koteloituu maahan muutaman sentin syvyyteen. Kotelot ovat väriltään punertavia ja noin sentin mittaisia. Ruokavirasto/kasvintarkastus

Aikuiset kuoriaiset ja toukat syövät aluksi perunan lehdet reikäisiksi. Varsinaisen tuhotyön tekevät toukat, jotka massoittain esiintyessään syövät lehdet lähes kokonaan. Syödyt perunavarsistot muodostavat kasvustoon helposti havaittavia pesäkkeitä.

Kommentoi