Päivän Sana Rakenna talosi kalliolle

Sunnuntain 25.7. evankeliumiteksti löytyy Matteuksen evankeliumista luvusta 7:

"Jokainen, joka kuulee nämä sanani ja tekee niiden mukaan on kuin järkevä mies, joka rakensi talonsa kalliolle. Alkoi sataa, tulvavesi virtasi ja myrskyvesi pieksi taloa, mutta se ei sortunut, sillä se oli rakennettu kallioperustalle. Jokainen, joka kuulee nämä sanani mutta ei tee niiden mukaan, on kuin tyhmä mies, joka rakensi talonsa hiekalle. Alkoi sataa, tulvavesi virtasi ja myrskyvesi pieksi taloa, ja se sortui, maan tasalle saakka."

Kun Jeesus oli lopettanut puheensa, kansanjoukot olivat hämmästyksissään hänen opetuksestaan. Hän opetti niin kuin se, jolle on annettu valta, ei niin kuin lainopettajat.

Matt. 7:24–29

Jeesuksen vertaus kahdesta rakentajasta saattaa olla monelle ihmiselle ainakin jokseenkin tuttu, sen verran tunnettu vertaus se on. Ehkäpä siksi, että kyseinen opetus on melko selkeä ja suhteellisen helppo ymmärtää. Jumalaa saatetaan usein verrata kallioon. Tämä kuvaa mielestäni Jumalan luonnetta hyvin; järkkymätön ja luotettava. Järkevä mies rakensi talonsa tällaiselle perustalle, Jumalaan ja Hänen Sanaansa luottaen, ja siksi Hänen talonsa kesti. Tyhmä mies rakensi talonsa puolestaan joidenkin muiden asioiden pohjalle, ja hänen talonsa ei kestänyt.

Voimme ajatella talon rakentamista elämän rakentamisena. Elämässä saatetaan puhua kestävistä ja kestämättömistä asioista. Usein saatamme pohjata suunnitelmamme sellaisten asioiden perustalle, jotka saattavat pettää, kuten esimerkiksi terveys, varallisuus, tai vaikkapa työllisyystilanne. Nämä saattavat muuttua nopeastikin, jolloin ymmärrämme että omat rakennelmamme saattavat olla hyvinkin kestämättömiä. Jeesuksen opetuksen mukaan on olemassa kuitenkin ainakin yksi kestävä asia, johon saamme elämissämme luottaa, tuli eteen mitä tuli: Jumala. Hän on luvannut että ei hylkää meitä elämän vaikeuksissakaan, tulvaveden virratessa ja myrskyveden piestessä. Tämä on Jeesuksen vertauksen varsin lohduttava perusajatus.

Kirjoittaja on Hauhon seurakunnan kesäteologi.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut