Katso kuvat | Kivat kesäpihat hurmaavat ohikulkijatkin

"Tärkeintä elämässä on puutarhanhoito, eikä sekään ole kovin tärkeätä".

Vanha kiinalainen sananlasku saa taas uutta voimaa, kun katselee Keski-Hämeen Kivat kesäpihat -kuvakisan satoa. Kun luo kasvavaa kauneutta ympärilleen, saattaa oppia ymmärtämään senkin, miksi puutarhanhoitokaan ei ole niin kovin tärkeää: tämä hetki vain on, ja tässä hetkessä asuva kauneus.

Puutarhanhoidon hedelmät antavat kuitenkin jatkuvaa iloa ja voimaa sekä tekijälle, hänen perheelleen ja naapureille – ja vielä ventovieraille ohikulkijoillekin.

– Jos haluat olla päivän onnellinen, juo itsesi humalaan. Jos haluat olla vuoden onnellinen, mene naimisiin. Jos haluat olla koko elämän onnellinen, aloita puutarhanhoito.

Saimme kesäkisaamme ilahduttavan paljon upeita kuvia. Pihamme ovat meille tärkeitä. Joskus aivan pienikin asia nousee arvoon arvaamattomaan, kun sen osaa sijoittaa oikeaan paikkaan ja antaa kukkien vähän värittää sitä ja maisemaa. Toisessa kohdassa huolellisesti valitut koriste-esineet, patsaat ja puutarhan vesielementit luovat suorastaan runollisia näkymiä pienillekin pihamaille.

Maitolavatkin saavat usein Hämeessä kesämekon päälleen, saattaapa moni niistä talveksikin koristautua valaisemaan hiljentyviä kyläteitä. Kaija Kautosen pihalla maitolavavanhus on saanut kokonaan uuden elämän, kun koristeet ja kukat vaihtuvat vuotuisten juhlien mukana monta kertaa vuodessa.

Liisa Kannon mökillä Mustilassa vierailijat toivottaa tervetulleiksi hurmaava pinkki polkupyörä, jonka ohi ei hymyilemättä kulje kukaan.

Puutarhat inspiroivat hoitajiaan, eikä tämä harrastus todellakaan ole pitäjissäkään vain naisten käsissä. Aivan erityisen maininnan ansaitsee Olli Lehtosen vanhasta Alkon tynnyristä muokkaama pihan kastelujärjestelmä, johon vesi nostetaan joesta. Tynnyrin alla on itse rakennettu peräkärry, jota voi tynnyreineen vetää ruohonleikkurilla.

Rauno A. Järvisen hyvin hoidetun pihamaan keskipisteenä Tuuloksessa on pieni suihkulähde, jota vartioi pensaan vieressä pieni karhunpoika. Sen seurana ovat topakka poika ja herra Kurki.

Naapurukset Heidi Peltonen ja Merja Larkio innostuivat kilvan kehumaan toistensa pihoja. Aihetta siihen olikin molemmilla, ja upeaa inspiraatiota ovat kumpikin antaneet toisilleen.

Merjan runsas puutarha hurmaa erityisesti pionien voimakkailla väreillä, Heidin pihassa pääosassa ovat erilaiset asetelmat ja rakennukset.

– Grillikatos on muuttunut sisällöllisesti täysin noin kahdeksan vuoden aikana, mitä olemme tässä asuneet ja nyt se on mielestäni aika kiva. Sielä voisi ottaa ruusunpunaiset päiväunet jos ei puutarhassa riittäisi kupsuteltavaa, ja miksei myös yönkin siellä voisi nukkua, miettii Heidi Peltonen kauniisti sisustamastaan katoksesta.

Lämmin kiitos kaikille osanottajille! Tämä kisa ilmiselvästi on tarkoitettu jatkumaan. Voittajia ei nyt etsitty, vaan ideoita ja mielen ilahduttajia. Sitä olivat kaikki! Arvonnassa palkintona olleen kirjan Opas perinnemaisemiin sai Olli Lehtonen Lammilta. Onneksi olkoon!

Loppukesästä esittelemme upeita kisapihoja vielä laajemmin, piha kerrallaan.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut