Katso kuvat: Kivat kesäpihat hurmaavat ohikulkijatkin

"Tärkeintä elämässä on puutarhanhoito, eikä sekään ole kovin tärkeätä".

Puutarha on myös oiva harrastus ideanikkareille. Olli Lehtosen vanhasta Alkon tynnyristä muokkaamaa pihan kastelujärjestelmää voi tynnyreineen vetää ruohonleikkurilla. Maiju Lehtonen
Merja Hirvisaari

Merja Hirvisaari

Vanha kiinalainen sananlasku saa taas uutta voimaa, kun katselee Keski-Hämeen Kivat kesäpihat -kuvakisan satoa. Kun luo kasvavaa kauneutta ympärilleen, saattaa oppia ymmärtämään senkin, miksi puutarhanhoitokaan ei ole niin kovin tärkeää: tämä hetki vain on, ja tässä hetkessä asuva kauneus.

Puutarhanhoidon hedelmät antavat kuitenkin jatkuvaa iloa ja voimaa sekä tekijälle, hänen perheelleen ja naapureille – ja vielä ventovieraille ohikulkijoillekin.

Mikään ei ole niin tärkeää kuin puutarhanhoito, kun ymmärtää hetkessä asuvan äärettömyyden ja kauneuden. Merja Larkio

– Jos haluat olla päivän onnellinen, juo itsesi humalaan. Jos haluat olla vuoden onnellinen, mene naimisiin. Jos haluat olla koko elämän onnellinen, aloita puutarhanhoito.

Liisa Kannon pinkki pyörä saa hymyn ohikulkijankin huulille. Liisa Kanto

Saimme kesäkisaamme ilahduttavan paljon upeita kuvia. Pihamme ovat meille tärkeitä. Joskus aivan pienikin asia nousee arvoon arvaamattomaan, kun sen osaa sijoittaa oikeaan paikkaan ja antaa kukkien vähän värittää sitä ja maisemaa. Toisessa kohdassa huolellisesti valitut koriste-esineet, patsaat ja puutarhan vesielementit luovat suorastaan runollisia näkymiä pienillekin pihamaille.

Kaija Kautosen vanha maitolava vaihtaa vuodenkierron mukaan aina uuden juhla-asun ylleen. Veli-Pekka Pöystilä

Maitolavatkin saavat usein Hämeessä kesämekon päälleen, saattaapa moni niistä talveksikin koristautua valaisemaan hiljentyviä kyläteitä. Kaija Kautosen pihalla maitolavavanhus on saanut kokonaan uuden elämän, kun koristeet ja kukat vaihtuvat vuotuisten juhlien mukana monta kertaa vuodessa.

Liisa Kannon mökillä Mustilassa vierailijat toivottaa tervetulleiksi hurmaava pinkki polkupyörä, jonka ohi ei hymyilemättä kulje kukaan.

Puutarhat inspiroivat hoitajiaan, eikä tämä harrastus todellakaan ole pitäjissäkään vain naisten käsissä. Aivan erityisen maininnan ansaitsee Olli Lehtosen vanhasta Alkon tynnyristä muokkaama pihan kastelujärjestelmä, johon vesi nostetaan joesta. Tynnyrin alla on itse rakennettu peräkärry, jota voi tynnyreineen vetää ruohonleikkurilla.

Suihkulähde hellyttävine patsaineen on Rauno A. Järvisen pihan keskipiste. Rauno A. Järvinen

Rauno A. Järvisen hyvin hoidetun pihamaan keskipisteenä Tuuloksessa on pieni suihkulähde, jota vartioi pensaan vieressä pieni karhunpoika. Sen seurana ovat topakka poika ja herra Kurki.

Pionit ovat tärkeässä roolissa Merja Larkion pihan kukkaloistossa. Merja Larkio
Naapurukset Merja Larkio ja Heidi Peltonen kannustavat ja innostavat toisiaan puutarhanhoidossa. Merja Larkio

Naapurukset Heidi Peltonen ja Merja Larkio innostuivat kilvan kehumaan toistensa pihoja. Aihetta siihen olikin molemmilla, ja upeaa inspiraatiota ovat kumpikin antaneet toisilleen.

Merjan runsas puutarha hurmaa erityisesti pionien voimakkailla väreillä, Heidin pihassa pääosassa ovat erilaiset asetelmat ja rakennukset.

– Grillikatos on muuttunut sisällöllisesti täysin noin kahdeksan vuoden aikana, mitä olemme tässä asuneet ja nyt se on mielestäni aika kiva. Sielä voisi ottaa ruusunpunaiset päiväunet jos ei puutarhassa riittäisi kupsuteltavaa, ja miksei myös yönkin siellä voisi nukkua, miettii Heidi Peltonen kauniisti sisustamastaan katoksesta.

Heidi Peltosen kesäkatoksessa kelpaa rentoutua, jos puutarhan hoidolta vain hetkeksi malttaa pysähtyä. Heidi Peltonen
Heidi Peltosen piha ilmoitettiin kisaan useammassakin vinkissä. Siellä myös lapset on otettu huomioon. Merja Larkio

Lämmin kiitos kaikille osanottajille! Tämä kisa ilmiselvästi on tarkoitettu jatkumaan. Voittajia ei nyt etsitty, vaan ideoita ja mielen ilahduttajia. Sitä olivat kaikki! Arvonnassa palkintona olleen kirjan Opas perinnemaisemiin sai Olli Lehtonen Lammilta. Onneksi olkoon!

Loppukesästä esittelemme upeita kisapihoja vielä laajemmin, piha kerrallaan.

Kommentoi