Vieraskynä Ei vara venettä kaada

Kesä on kauneimmillaan ja veneilykausi kuumimmillaan. Valitettavasti aina silloin sattuu myös onnettomuuksia, jopa kuolemaan johtavia. Vanhat kansanviisaudet ovat yhä voimassa niin kuin tuo otsikossakin mainittu. Aina kannattaa varautua siihen, että kaikki ei mene suunnitelmien mukaan. Matkalla voi eteen tulla yllätyksiä.

Maanpuolustuskursseilla opetetaan ja opiskellaan erilaisia skenaarioita yllätysten varalle. Mitä tehdä sitten, jos vaikka itärajan takaa tulee miljoona pakolaista. Miten hoitaa energia-asiat, jos vaikka kaikki ydinvoimalat joudutaan sulkemaan. Miten varautua, jos vaikka joku onnistuu sulkemaan tietoverkot ja esimerkiksi rahaliikenne ei hoidu normaalisti. Usein mietitään myös maailmanlaajuisia kulkutauteja. Vaikka asioita mietitään, niin kyllä korona kuitenkin yllätti monet. Sen vaikutukset ovat olleet niin suuret aina yksilötasolta yrityksiin ja koko valtioon.

Julkinen talous oli kaukana tasapainosta jo ennen koronaa. Nyt velkaa otetaan sumeilematta lisää eikä vieläkään mietitä, voisiko jostain säästää. Laskelmat lähtevät siitä, että velkaantuminen saadaan taittumaan ehkä noin 10 vuoden kuluttua. Samalla unohdetaan se, että sen seuraavan kymmenen vuoden aikana voikin tulla joku uusi yllätys, josta nyt ei tiedetä mitään. Venetermein voi sanoa, että tappi on jo irti. Toivottavasti kaikille riittää pelastusliivejä.

Miten edellä kuvaamani julkisen talouden holtittomuus näkyy sitten paikallistasolla. Evon suunniteltu tiedekansallispuisto on loistava esimerkki. Jos se toteutuu, loppuu metsätalous alueelta. Valtio menettää tuloja ja markkinaehtoisia työpaikkoja häviää. Julkisen talouden tasapaino huononee. Mutta eihän se juuri ketään kiinnosta. Ei siitä kirjoiteta. Professori Korholan työryhmän 35-sivuisessa loppuraportissa ei mainita ollenkaan menetettäviä tuloja. Päinvastoin sanotaan, että vuotuisiin ylläpitokustannuksiin pitää löytyä rahaa. Tietojeni mukaan Metsähallitus on hakannut puuta alueelta noin 10.000 mottia/vuosi. Se on aika monta kuormaa puutavaraa. Mutta rekkakuskien ajot eivät kiinnosta edes Hämeenlinnan kaupungin elinkeinopoliittista neuvottelukuntaa. Ei se julkinen talous näin oikene.

Nuorena miehenä olin Osuuspankissa töissä. Siellä oli yhdellä seinällä taulu, jossa luki: "Joka säästää saadessansa, sillä on ottaa tarvitessansa". Eipä ole tämäkään kansanviisaus vanhentunut.

Kirjoittaja on metsätalousyrittäjä Hauholta.

Venetermein voi sanoa, että tappi on jo irti. Toivottavasti kaikille riittää pelastusliivejä.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut