Mainiemi herää eloon rakennus rakennukselta

Tavoitteena on tuottaa matkailuelämyksiä.

Mainiemen uimakuntoon raivattu hiekkaranta on yksi AIno Juholan lempipaikoista. Jussi Karvonen

Jussi Karvonen

Mainiemi on heräämässä eloon vuosien hiljaiselostaan. Viime syksynä Mainiemen kiinteistöt ja tontin ostanut vaasalainen Aino Juhola on oman päivätyönsä ohella laittanut paikkoja kuntoon. Etenkin majoitustiloille tuntuu olevan kysyntää. Rakennuksia on toistakymmentä kasvihuoneesta ja navetasta monikerroksisiin päärakennuksiin.

– Etenemme rakennus rakennukselta. Nyt kunnostamme entisen lääkärikeskuksen taloa majoitustiloiksi. Saamme syntymään neljä neljän hengen huonetta ja oleskelutilat, sanoo Juhola.

Seuraava kunnostuksen kohde on rivitalo rannan tuntumassa.

– Kahdeksan huoneiston rivitalo tuli kaupassa purettavana rakennuksena. Kellarikerros ja vintti ovat kunnossa samoin katto. Asunnot kaipaavat sisäremonttia ja ulkoverhoilu maalausta, mutta saamme tästä lisää majoitustilaa. Rivitalossa on hieno sauna, joka sekin saadaan toimivaksi aika pienellä vaivalla.

Purettavaksi tuomittu rivitalo kunnostetaan asuinkäyttöön. Jussi Karvonen

Kaikkiaan Mainiemeen on jo kunnostettu majoitustilaa neljä huoneistoa sekä rannan kaksi mökkiä.

Itselleni mieluisin paikka on aivan upea hiekkaranta, jonka olemme raivanneet. Ranta on vapaasti kaikkien käytössä, ainoa toive on että roskat viedään pois.

Aino Juhola

– Toisen samankokoisen rivitalon kaikki huoneistot on vuokrattu, samoin johtajien rivitalon kaksi isoa asuntoa, jotka olivat vielä alkuvuodesta tyhjillään. Keittiörakennuksen vesijohtojen ja viemäreiden kunto tarkastetaan, minkä jälkeen sinnekin on mahdollista saneerata majoitustilaa, Juhola kertoo.

Kolme verstasta Juhola on saanut vuokratuksi ainakin osittaiseen käyttöön. Kaikki kuusi autotallia ovat myös löytäneet uudet vuokralaiset.

– Puutyöverstaassa vuokraaja tekee omia juttujaan, autoverstaan on vuokrannut joukko nuoria motoristeja, jotka korjailevat siellä omia ajokkejaan, päärakennuksessa on vuokralaisena Minnesota-mallisia päihde- ja riippuvuushoitoja tarjoava Maivita Oy, Juhola kertoo.

– Liikuntasalille on ollut käyttöä, mutta enemmänkin saisi olla.

Osittain ilman käyttöä olleet kasvihuoneet ovat nyt suurelta osin hyötyviljelyssä. Jussi Karvonen

Mainiemen kolme kasvihuonetta olivat olleet Juholan mukaan osittain vailla käyttöä.

– Pohjalla kasvoi lähinnä ohdakkeita. Nyt niissä kukoistavat tomaatit, paprikat ja kurkut. Ne menevät osin omaan tarpeeseen ja osin myyntiin, Juhola kertoo.

Pelloilla kasvaa nyt hernettä, mutta pellot on Juholan mukaan tarkoitus laittaa mansikalle ensi kesäksi. Suurin osa pelloista on vuokralla ja osittain vuokralla pysyvätkin.

Villiintyneillä pelloilla odotti Juholaa suuri yllätys.

– Aikoinaan peitemuoveja ei ollut kerätty, vaan ne oli jätetty maahan. Niiden päälle oli tietysti kertynyt jo maata ja kasvustoa. Kun aloimme muokata peltoja herneille, alkoi pelloille ilmaantua mustaa muovia. Ne on kaikki kerätty pois käsin. Minun on ainakin vaikea ymmärtää, miksi muovit oli jätetty aikoinaan poistamatta, huolimattomuudelta se vaikuttaa.

Mainiemen pelloilta nousee vielä esiin mustaa muovia ikävänä muistona menneistä ajoista. Juhola on raivannut tänä vuonna peltoja herneille, ensi vuonna hän aikoo ryhtyä viljelemään mansikkaa. Jussi Karvonen

Tulevaisuudessa Juhola aikoo istuttaa myös viinimarjoja ja viinirypäleitä

– Viinirypäleille paras paikka on kahden kasvihuoneen väliin jäävä tuuleton ja lämmin kuja.

Kasvihuoneiden väliseen suojaisaan käytävään Aino Juhola suunnittelee viinirypäleen viljelyä. Jussi Karvonen

Tulevaisuudessa Juholan yhtenä ideana on yhdistää matkailu ja viljely.

– Matkailijat voisivat istuttaa juureksia ja toisaalta korjata satoa. Haluaisin tuottaa nimenomaan elämyksiä.

Juhola kertoo myös suunnitelleensa metsänhoitoyhdistyksen kanssa maiseman avartamista Ormajärvelle.

– Puita on jo kaadettukin, mutta järvimaisema on hyvä saada esiin entistä paremmin.

Aino Juhola haluaa tuottaa jatkossa elämyksiä matkailijoille, ja suunnittelee viljelynkin yhdistämistä maatilamatkailuun. Jussi Karvonen

Yksi matkailijoille tarjottava elämys on Mainiemen luonto, joka saattaa olla paljolti tuntematon osalle lammilaisistakin. Mainiemen takana on kaksi luontopolkua rehevissä lehdoissa ja harjumaisemassa.

– Itselleni mieluisin paikka on aivan upea hiekkaranta, jonka olemme raivanneet. Ranta oli kasvanut umpeen, mutta nyt puustoa on raivattu. Tarkoitus on rakentaa rannalle grillikota.

Ranta on Juholan mukaan vapaasti kaikkien käytössä, ainoa toive on että roskat viedään pois.

Mainiemessä on nyt kameravalvonta, mikä on Juholan mukaan ehkäissyt ilkivaltaa. Outojen kulkijoidenkin määrä on vähentynyt.

Mainiemen rantaa saa käyttää, mutta roskata siellä ei saa. Grillikodan pystyttäminen on uuden omistajan suunnitelmissa. Jussi Karvonen

Koulutukseltaan Aino Juhola on teknis-luonnontieteellinen diplomi-insinööri. Apuna kunnostuksessa ovat myös kolme omaa poikaa, äiti ja veli.

– Lapset käyvät koulua Vaasassa, ja itse pyrin viettämään aikaa Lammilla mahdollisimman paljon. Minulla on päivätyö keskijänniteverkon tuotteiden parissa, joten Mainiemelle riittää aikaa lähinnä viikonloppuisin, Juhola kertoo.

– Tämä on sellainen perheyritys. Erityisesti nostan hattua vanhimmalle pojalle, joka ottaa vastuuta ja tekee töitä miehen lailla.

Juhola harjoittaa edelleen pienimuotoista marjanviljelyä Vaasan seudulla.

– Olen ajanut Vaasan ja Lammin väliä viikoittain. Kummassakin paikassa olen viettänyt muutaman päivän viikossa.

Yksi Mainiemen luontonähtävyyksistä on uimarannan läheisyydessä oleva pirunpelto, muinaisen rannan rajalle huuhtoutunut laaja kivikko. Jussi Karvonen

Kommentoi