Rakkaudesta hevosiin - Hauhon Hevosaktiivit Ry yhdistää hevosten omistajia ja harrastajia

Hauholla on paljon hevosia, hevosharrastajia ja -tiloja, joita yhdistää Hauhon Hevosaktiivit -yhdistys, johon kuuluu noin 35 jäsentä. Jäsenet voivat olla niin hevosenomistajia, ratsastus- tai raviharrastajia tai vain hevosten ystäviä. Yhdistys perustettiin vuonna 2012. Sitä ennen hevosihmiset eivät välttämättä tunteneet toisiaan pitäjän laajalla alueella.

Yhdistyksen juuret juontavat vuoteen 1937, kun perustettiin Hauhon Hevosjalostusyhdistys, joka muun muassa hankki paikkakunnalle siitosorin. Tuon aikaisen yhdistyksen toiminta perustuikin pääasiassa jalostukseen. Toiminta hiipui 1960-luvun jälkeen.

– Yhdistystä ei koskaan virallisesti lakkautettu. Vuonna 2012 järjestettiin tapaaminen kiinnostuneille ja käynnistettiin yhdistyksen toiminta uudelleen nimellä Hauhon Hevosaktiivit, kertoo alusta asti mukana ollut, yhdistyksen pitkäaikainen sihteeri ja nykyinen rahastonhoitaja, yhdistyksen kunniajäsen Katja Jaakonsaari.

Yhdistys toimii historiaa kunnioittamalla ja järjestää tapahtumia ja koulutuksia ja hevosihmisten yhteistä toimintaa sekä yhdessä muiden yhdistysten kanssa retkiä isompiin hevostapahtumiin.

Jaakonsaari on alkuperäinen hauholainen ja asuu miehensä kanssa lapsuudenkodissaan, mutta ei ennen yhdistykseen liittymistä juuri tuntenut pitäjän hevosihmisiä. Yhdistyksen kautta on löytynyt hevoshenkisiä ystäviä, ja muilta jäseniltä myös oppii aina uutta.

Hevonen on jalo eläin, se on aina ollut ihmisen kumppani ja suomenhevosilla on iso merkitys historiassa.

Susanna Hakala

Jaakonsaarella on omalla kotitilallaan kaksi omaa ja yksi puoliksi omistamansa hevonen. Tilalla asustavat myös Niina Roströmin hevoset. Roström liittyi yhdistyksen jäseneksi kuusi vuotta sitten etsiessään tallia hevosilleen.

– Yhdistyksen kautta oli helppo tutustua hevosihmisiin, varsinkin, kun en itse ole täältä alun perin kotoisin.

Vuoden alusta puheenjohtajana toiminut Susanna Hakala liittyi yhdistykseen ja ryhtyi puheenjohtajaksi entisen puheenjohtajan innostamana.

– Asia tuli puheeksi, kun kävin hänen tallillaan vuokraamassa hevosia. Olen palannut hiljattain hevosharrastuksen pariin, ja yhdistys on hieno tapa tutustua hevosihmisiin ja oppia uutta. Hevosista ja ratsastamisesta voi nimittäin koko ajan oppia lisää, Hakala sanoo.

Yhdistyksessä toimiminen myös laajentaa hevosihmisten maailmaa, sillä vaikka hevosissa parasta on kolmikon mukaan se, että niiden kanssa aikaa viettäessä unohtuu kaikki muu, omaan hevoskuplaansa saattaa myös helposti kadota. Yhdistys on linkki muuhun maailmaan.

– Hevonen on jalo eläin, se on aina ollut ihmisen kumppani ja suomenhevosilla on iso merkitys historiassa. Se on mahtava tunne, kun pääsee hevosen pään sisään. Kun saavuttaa sen luottamuksen, se tekee sinulle lähes kaiken, Susanna Hakala avaa arvostustaan hevosia kohtaan.

Tapahtumien järjestäminen on viime aikoina ollut jäissä myös Hevosaktiiveilla. Suunnitteilla oli isompi, koko perheen tapahtuma viime talveksi, mutta se on siirtynyt. Koulutuksiakaan ei ole voitu livenä järjestää. Heinäkuussa järjestetään suoratoistona hevoskouluttaja Tua Onnelan koulutus hevosen käsittelystä. Etätapahtumia aiotaan järjestää myös jatkossa tilanteen mahdollisesti normalisoiduttua.

Moni hevosharrastaja on viihtynyt hevosten parissa lapsuudesta asti, kuten Katja Jaakonsaari 8-vuotiaasta asti. Siitä on tullut elämäntapa. Hevosaktiiveihin ovat tervetulleita kuitenkin kaikki hevosista kiinnostuneet.

– Ratsastamisenkin voi aloittaa ihan hyvin myös aikuisena, sellaisiakin jäseniä on. Toisaalta riittää, että tykkää hevosista. Meillä on edullinen jäsenmaksu ja aika hyvät edut jäsenille, kolmikko sanoo.

Seitsemänhenkinen hallitus kokoustaa vähintään kerran kuukaudessa ja suunnittelee tulevaa toimintaa. Myös jäsenten toiveita ja ideoita otetaan vastaan.

– Tämä on tosi hyvä lisä harrastukseen ja meillä on hyvä porukkaa, mielellään ottaisimme myös uusia jäseniä, sanoo Susanna Hakala innoissaan puheenjohtajan pestistään.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut