Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pienet yksityiskohdat kiehtovat

Maria Ilonen on löytänyt kirjallisen ilmaisun rinnalle kuvallisen. Hovinkartanon näyttelyssä on esillä valokuvia luonnon herkistä yksityiskohdista.

Keski-Hämeen toimittajana tutuksi tullut Maria Ilonen on tehnyt uuden aluevaltauksen. Hän on ripustanut ensimmäisen taidenäyttelynsä. Hovinkartanon taidekeskuksen kesänäyttelyyn Ilonen on valinnut näytille 12 valokuvaansa, joista koottu kokonaisuus on heinäkuun ajan esillä Hovinkartanon Makasiinigallerian yläkerrassa. Kuvissa on luontoaiheisia yksityiskohtia.

– Tämä on jännää. Minulla ei ole ollut näyttelyä aiemmin, Maria Ilonen miettii näyttelyään ripustaessaan pari päivää ennen avajaisia.

Maria kertoo valokuvanneensa aina, jo lapsena lähiympäristöä tallentui kameran filmille. Nykyisin hän kuvaa digitaalisella järjestelmäkameralla. Valokuvauksen harrastajana hän tykkää kuvata pieniä yksityiskohtia. Ilonen kokee olevansa kirjallisesti itseään ilmaiseva, mutta nyt hän on löytänyt rinnalle kuvallisen ilmaisun.

– Tykkään leikitellä sanojen kanssa. Tämä näkyy teosteni nimissä.

Ilosen töiden päätyminen Hovinkartanon taidekesään on sattumien summa. Eräs kaveri pyysi Ilosta, joka haaveili omasta näyttelystä, mukaan yhteisnäyttelyyn. Ilonen vastasi kyllä tietämättä edes sitä, missä näyttely pidetään. Unelma alkoi viritä henkiin.

– Oli kiva yllätys, kun selvisi, että näyttely on täällä Hovinkartanossa. Paikka on tullut toimittajan töiden kautta tutuksi, hän kertoo.

Näyttelyn kuvat ovat minulle itselleni tärkeitä. Sitä toivoo, että ne ovat tärkeitä jollekin muullekin.

Maria Ilonen

Maria Ilosen näyttelyssä esillä olevat valokuvat eivät ole paikkasidonnaisia, joskin ne on kuvattu lähiseudulla. Näyttelyn kuvista yhdessä on tunnistettava paikka, Hämeen linna.

Ilonen työskentelee kirjoittavana ja valokuvaavana freelancer-toimittajana. Työssään hän ensisijaisesti kuvaa ihmisiä. Omalla ajallaan hän kuvaa enimmäkseen luontoa ja poimii luonnosta erilaisia näkökulmia ja uusia tasoja. Kuvien värit ovat tärkeitä, tosin yksi näyttelyn kahdestatoista kuvasta on mustavalkoinen.

– Mustavalkokuvausta voisi kokeilla enemmän, valokuvataiteilija miettii.

Mustavalkokuvat hän kertoo kuvaavansa suoraan mustavalkoasetuksilla. Muutenkin hän pyrkii välttämään kuvien käsittelyä jälkikäteen.

– Haluan pitää kuvat lähellä sitä, miten itsekin näen kohteet luonnossa.

Ilosta kiehtovat auringonnousut ja -laskut.

– Iltaihmisenä kuvaan enemmän laskuja, hän naurahtaa.

Hovinkartanon näyttelyyn Maria Ilonen valitsi itselleen merkityksellisiä kuvia. Näyttelyn ripustamisesta on vastannut hauholainen kuvataiteilija Pirjo Heino. Hän on vastannut Hovinkartanon kesänäyttelyiden suunnittelusta eli kuratoinnista sekä ripustamisesta jo viidentoista vuoden ajan.

Taulujen ripustus vaatii osaamista ja visuaalista silmää, siksi on hyvä, että työn taitelijan kanssa tekee kokenut kuraattori. Taitava näyttelyripustus herättää taulut eloon kokonaisuutena.

– Näyttelyn kuvat ovat minulle itselleni tärkeitä. Sitä toivoo, että ne ovat tärkeitä jollekin muullekin, Ilonen miettii.

– Ja sellaisia, että niitä joku vielä ostaa, pitkään taidegalleristina toiminut Pirjo Heino vinkkaa.

Hovinkartanon Makasiinigallerian yläkerta on kiinnostava ja intiimi tila valokuvataiteelle. Alakerrassa on esillä Hades Faithin kollaaseja. Taiteilijanimen takaa paljastuu samainen kaveri, joka pyysi Mariaa mukaan.

– Olen innoissani, että olen saanut nämä kuvat tänne esiin. Tämä on toteutunut unelma ja hienoa, että näyttely on sattumankauppaa täällä Hovinkartanossa, Maria Ilonen huokaa.