Veneet kuntoon ja vesille

Suomen venekierrätyksen tavoitteena on rantojen siistiminen ja veneiden päätyminen käyttöön kaatopaikan sijasta.

Järvien rannoissa lepää usein käyttämättömiä, huonokuntoisia veneitä. Ne voidaan kuitenkin kunnostaa ja saattaa vesille ja samalla siistiä rantoja. Tästä ajatuksesta lähti liikkeelle Suomen venekierrätyksen toiminta. Suomen venekierrätys on yhdistys, joka aloitti toimintansa rekisteröimättömänä yhdistyksenä viime vuonna. Kesäkuun toisena lauantaina vietettiin Tuuloksen toimipisteen virallisia avajaisia.

– Kaikkihan lähti liikkeelle viime syksynä koronasta, kun ei ollut mitään tekemistä ja veneiden kunnostamisesta itselle. Tavoitteena oli saada veneet käyttöön kaatopaikan sijasta. Kun kunnostettavia veneitä alkoi tulla sen verran paljon, lähdimme viemään asiaa eteenpäin ihan virallista reittiä ja rekisteröimme yhdistyksen vuoden alussa, kertoo kolmesta homman alullepanijasta yksi eli Arjo Kokkola.

Toimipisteitä ja kunnostajia on eri puolilla Suomea, Tuulos valikoitui toimipaikaksi sen keskeisen sijainnin takia. Venekierrätys hakee maksutta tai ottaa vastaan ihmisiltä tarpeettomat veneet, ja joko kunnostaa ne tai myy ne eteenpäin ostajan kunnostettavaksi. Kokkola sanoo, että koska toimintaa pyöritetään talkoohengessä, Tuuloksen toimipisteeseen veneitä lähdetään noutamaan noin 200 kilometrin säteellä. Aktiivisia tekijöitä on Kokkolan lisäksi kaksi, ja kesälle on palkattu yksi kesätyöntekijä. Tavoitteena on 2–3 nuoren työllistäminen. Kesätyöläiset pääsevät kuukauden pestinsä aikana osallistumaan veneiden pesuun, korjaamiseen ja testaamiseen.

– Kaikki meille tulevat veneet koeajetaan ja testataan niiden turvallisuus, Kokkola sanoo.

Kaikki meille tulevat veneet koeajetaan ja testataan niiden turvallisuus.

Arjo Kokkola

Kierrätyspisteen yhteydessä toimii venehuolto, pienkonehuolto, lasikuitukorjaamo ja maalaamo. Yhdistykseen otetaan uusia jäseniä, mutta mahdollisten uusien jäsenten toivotaan nimenomaan olevan aktiivisia ja osallistuvan talkootyöhön.

Haasteisiin tarttuminen ei toimijoita pelota. Kaikki paikalle tulleet veneet on kunnostettu ja tälläkin hetkellä odottaa kuntoon laittoa vene, josta puolet puuttuu. Siihenkin aiotaan tehdä uusi perä. Veneet ovat liikkuneet hyvin ja kaikki kunnostetut veneet ovat menneet eteenpäin. Tämän vuoden tavoitteena on 300 veneen saattaminen uusille vesille. Kunnostetun veneen saa huomattavasti edullisemmin, kuin uutena kaupasta hankitun, joten niille on kysyntää. Myös ostajan itse kunnostettavaksi jäävät veneet kiinnostavat.

Ihmiset voivat varata venekirppikseltä myös myyntipaikan omalle veneelleen, ja kaupan on esimerkiksi veneitä, joille omistajien aika ei ole enää riittänyt. Näiden mahdollinen kunnostus jää ostajan harteille, mutta niidenkin vesikelpoisuus testataan ennen myyntiin laittoa.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut