Kosken VPK - paikallista turvaa jo 125 vuoden ajan

VPK:n sammutusosasto on kirjoittamassa sammutusvaahdolla tervehdystä ”VPK 115” Palokunnanjuhlissa 24.7.2011. Pauli Helén

Anja Hiidenheimo, Pauli Helén

VPK, vapaapalokunta eli sopimuspalokunnat turvaavat yhä suurelta osin haja-asutusalueiden elämää. Pelastushälytyksistä yli 40 prosenttia ja jopa 90 prosenttia maamme pinta-alasta on sopimuspalokuntien turvan varassa. Asutuskeskuksissa toimivat ammattipalokunnat, mutta maaseudulla ovat vapaaehtoiset turvanamme hälytysvalmiudessa tänäkin päivänä. Sopimuspalokuntien tehtävät ovat samoja kuin ammattilaisillakin, tulipaloja, ensivastetehtäviä liikenneonnettomuuksia, pelastamistehtäviä ja vahinkojen torjuntaa kuten ukkosten jälkeen puiden raivaamista tieltä. Mutta VPK-aate sykkii yhä taustavoimana sopimuspalokuntatoiminnassa.

Kosken VPK:ssa vedetään aina yhtä köyttä kuten Palokunnanjuhlissa 28.7.2002. Pauli Helén

Hämeenkosken pitäjälle pelastustoimi on todella tärkeää. Vapaaehtoiset parikymmentä hälytysrenkaaseen kuuluvaa ovat ensimmäisinä paikalla ja hälytyksiä tulee satakunta vuodessa. Henkilökohtaisia korvauksia ei ole haluttu, vaan varat käytetään yhdistyksen hyväksi.

– Ongelmana on parhaassa työiässä olevien aktiivisten ihmisten vähyys ja kiinnostus. Ehkä ihmiset eivät enää miellä, miten tärkeää tämä työ on jokaisen arkipäivässä. Täältä ovat pelastuslaitoksen ammattiosastot parhaimmillaankin parinkymmenen minuutin päässä, ja se on pitkä aika hätätilanteessa, kertoo toiminnassa jo kymmeniä vuosia mukana ollut hallituksen puheenjohtaja Asko Laine.

Hämeenkoskella palokuntatoiminnan ohessa VPK pyörittää laajaa nuoriso, nais- ja muuta vapaaehtoistoimintaa.

– Helpointa on tulla mukaan nuorisotyön kautta myös pelastustoimeen. Hälytystehtäviin mukaan pääsyyn vaaditaan monivaiheinen pelastustoimen koulutus, joka saattaa turhauttaa mukaan lähtijää. Sopimuspalokunnille kursseja järjestetään vain harvakseltaan, vaikka tarvetta olisi enempäänkin, Asko Laine selittää nykypäivän ongelmia.

Täältä ovat pelastuslaitoksen ammattiosastot parhaimmillaankin parinkymmenen minuutin päässä, ja se on pitkä aika hätätilanteessa.

VPK:n marssille osallistutaan jo ennen kuin osataan kävellä. Kuva vuoden 2011 marssilta. Pauli Helén

Kylän raitilla VPK:n miehistö kiitää nyt kauan odotetulla, uudella, erikoisvarustetulla miehistönkuljetusautolla.

– Miehistönkuljetusauto tilattiin jo viime syksynä, ja se toimitettiin viikko sitten meille. Hankintaan saatiin Palosuojelurahaston pieni avustus, mutta suurin osa on omia varoja, joita on kartutettu vuosikymmeniä. Autossa on hälytyslaitteet, neliveto vaativaan maastoon sekä erikoisvalmisteinen kori. Tämä nostaa hintaa. Muu kalusto on pelastuslaitoksen käyttöömme antamaa ja ylläpitämää, Laine kertoo.

Toimi Malinen sai 70-vuotispalvelumitalin 1989. Pauli Helén

Suuri ponnistus, mutta myös yhdistykselle taloudellisesti tärkeä, on ollut parisataa henkilöä työllistänyt, talkootyöllä toteutettu, kolmipäiväinen kesäjuhla, jossa on marssia, musiikkia, markkinoita, kilpailuja ja tapahtumia.

– Nyt toisena kesänä peräkkäin joudutaan juhlat peruttamaan koronaepidemian takia. Osallistujia kesäjuhlaan on ollut yli 500, joten niitä ei nyt pystytä järjestämään tässä laajuudessa, Asko Laine kertoo.

Juhlavuotta kuitenkin vietetään kokonaisen viikon ajan, mutta pienimuotoisemmin. Perjantaina Kosken mieskuoron laulaa ja laulattaa Paviljonginmäellä, VPK:n syntysijoilla. Sunnuntaina VPK:n viihdeorkesteri esittää musiikkia 125 vuoden taipaleelta Seuralan ympäristössä.

– Muut yhdistykset ovat kiitettävästi ottaneet haasteen vastaan, ja juhlaviikolla on paljon tapahtumia epidemiatilanteen sallimissa rajoissa. Lahden ympäristöpääkaupunki on myös tukenut juhlaviikkoamme hienosti, kertoo Kosken VPK:n hallituksen puheenjohtaja Asko Laine.

Kosken VPK:n 125-vuotisjuhlaviikkoja vietetään 19.–25.7. tapahtumien jatkuessa elokuussakin. Lisätietoa tapahtumista on Keski-Hämeen ja Kosken kohinoiden tapahtumakalentereissa ja Kosken VPK:n omilla verkkosivuilla.

Historiaa

Kosken VPK:n 125 vuotta

Koskella oli vilkasta 1800-luvun lopulla. Verkatehdas kasvoi suureksi teollisuuslaitokseksi, rakennettiin kauppoja, kouluja, myllyjä, meijereitä, asuinrakennuksia ja niiden sivurakennuksia. Kaikki puusta. Tulipalon vaara oli aina olemassa ahtaissa kyläryhmissä.

31.5.1896 eli 125 vuotta sitten joukko koskelaisia kokoontui Kosken Seurahuoneelle. Verkatehtailija Antti Korhonen esitti vapaaehtoisen palokunnan perustamista. Sääntöjä laatimaan valittiin Korhonen ja kolme kauppiasta eli Otto Holm, Kaarlo Ahonen ja Karl Andersson.

Otto Holmista tuli Kosken VPK:n ensimmäinen päällikkö. Päällikkö Holm onnistui nopeasti sekä sammutuskaluston hankkimisessa että miehistön kouluttamisessa. Pisimpään VPK:n päällikkönä on toiminut H. E. Lönnroos 1901-1903 ja 1907-1949.

Tulipaloja sattui ensimmäisinä vuosikymmeninä 3-4 kertaa vuodessa. VPK:n ensimmäisten 50 vuoden aikana Kosken VPK antoi kaukoavustusta kahdesti. Vastavuoroista apua saatiin kerran eli Lönnroosin myllyn ja sahan tulipalossa 1938. Lammin VPK:lla oli silloin moottoriruisku, joka Koskelle saatiin 1941.

Ruisku- eli kalustohuone rakennettiin nykyisen Seurahuoneen viereen. 1897 ostettiin kalustorattaat ja ensimmäinen ruisku, nimeltään Kullervo n:o 19. Se oli käsikäyttöinen ja sen imuletkulla voitiin imeä vettä, jos sitä oli lähellä. Muutoin tarvittiin ämpäriketju.

Palohälytys annettiin Kosken verkatehtaan höyrypillillä 1925 asti. Kirkonkelloilla hälytettiin, kunnes 1932 saatiin höyrypilli Osuusmeijeriin. Hälytyssireeni on ollut Seuralan katolla vuodesta 1953.

Paloauto saatiin käyttöön 1953 VPK:n ja kunnan yhteishankkeena. Toista paloautoa alettiin hankkia 1969. Autojen talli oli Seuralan alakerrassa. Rekolan korjaamo Ajomäessä ostettiin 1988 Paloasemaksi. Kalustoon kuuluu myös säiliöauto, miehistökuljetusauto, pelastusvene ja palopäällikön johtoauto.

Luonnononnettomuudet, ensivastetehtävät ja liikenneonnettomuudet työllistävät VPK:ta selvästi enemmän kuin tulipalot.

Naisosasto perustettiin 1981 eli se täyttää 40 vuotta tänä vuonna. Virallisesti järjestäydyttiin 1983 ja puheenjohtajaksi valittiin Riitta Jäämaa, joka toimi tehtävässä kuolemaansa asti 2014. Nuorisotoiminnasta on tietoja jo vuodelta 1913. Kosken VPK:n Nuorten toiminta virallistettiin 1979.

”Juhlistaan palokunta tunnetaan” kirjoitti Kalevi Koskinen VPK:n 100-vuotishistoriikkiin. Kosken W.P.K.:n ensimmäisessä vuosijuhlassa 22.8.1897 ohjelmassa oli mm. torvi- ja viulunsoittoa, soihtukulkue, ilotulitus ja tanssia, jota tahditti Kärkölän jouhikaksikko. VPK:n juhlat ovat jatkuneet vuosittain heinä- tai elokuussa. Ne ovat olleet Hämeenkosken pitäjän ehdottomasti suurin kesätapahtuma ja jo aikana, jolloin sellaisia ei ollut joka pitäjässä.

Palokunta on ollut koskelaisia vahvasti yhdistävä voima. Yksi merkittävä seikka on perua jo päällikkö Lönnroosilta, joka ehdottomasti kielsi politiikasta puhumisen palokunnan toimissa. Kosken VPK:ssa on keskitytty palokuntaan ja kaikki ovat olleet tervetulleita mukaan.

Pauli Helén

Kommentoi