Päivän sana: Jokapäiväinen leipä

Anna meille tänä päivänä meidän jokapäiväinen leipämme. Mitä se merkitsee? Jumala antaa pyytämättäkin jokapäiväisen leivän kaikille, myös pahoille ihmisille, mutta me pyydämme tässä rukouksessa, että hän auttaisi meitä käsittämään tämän ja vastaanottamaan jokapäiväisen leipämme kiitollisina.

Mitä tarkoittaa jokapäiväinen leipä? Uskonpuhdistaja Martti Luther opetti Vähässä katekismuksessa, että tähän pyyntöön jokapäiväisestä leivästä sisältyy kaikki se, mitä ruumiimme välttämättä tarvitsee ravinnokseen ja suojakseen.

Siihen kuuluvat muun muassa ruoka, juoma, vaatteet, kengät, koti, pelto, karja, raha, omaisuus, kelpo aviopuoliso, hyvä hallitus ja hyvät ystävät ja muu sellainen.

Keneltä kaikki hyvä tulee? Meidän on syytä ymmärtää, että kaikki elämän lahjat tulevat Jumalalta. Hän antaa aurinkonsa paistaa sekä hyville, että pahoille. Kun katselee hieman ympärilleen, niin ei ole ihan helppoa luottaa Jumalan anteliaisuuteen. Näemme ympärillämme paljon sairautta, köyhyyttä ja ihmisten pahaa oloa. ”Älä anna köyhyyttä, älä rikkauttakaan. Anna ruokaa sen verran kuin tarvitsen” (Sananl. 30:8).

Tämä rukouksen kohta on saanut aivan uuden ulottuvuuden tämän pandemian aikana. Ammatistani johtuen sydäntäni lähellä ovat olleet erityisesti pienyrittäjät.

Pandemia rasittaa monia henkisesti ja fyysisesti. Voimavarat ovat monilla vähissä. Yksinyrittäjällä voi voimakkaat tunteet herätä kriisitilanteessa, varsinkin, kun koko elämä on aikalailla sidoksissa yrittämiseen. Yrittäjällä päällimmäisenä mielessä on se, miten tässä käy. Oma jaksaminen tulee mieleen vähän myöhemmin, kun havahdutaan, että minunkin pitäisi selviytyä ja jaksaa. Muista kuitenkin, että käsittelemättömien asioiden kassaa ei kannata kasvattaa!

Jeesus sanoi: ”Katsokaa taivaan lintuja: eivät ne kylvä, eivät ne leikkaa eivätkä kokoa varastoon, ja silti teidän taivaallinen Isänne ruokkii ne. Ja olettehan te paljon enemmän arvoisia kuin linnut”. (Matt. 6:26)

Tässäkin asiassa voimme turvautua Isä meidän -rukoukseen. ”Anna meille meidän jokapäiväinen leipämme”. Uskothan, että sinullakin on valtaisa esirukoilijoiden joukko apuna. Emmehän pyydä tässä vain itsellemme apua, vaan meille kaikille.

Kirjoittaja on Lammin ev.lut seurakunnan jäsen.

Lue lisää aiheesta

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut