Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uimaveden laatu | Nyt myös Sankolassa sinilevää ja kohonnut määrä suolistobakteereita

Uimavesien laadun valvonnassa tehtiin tiistaina 22.6. isoilla yleisillä rannoilla, niin sanotuilla EU-rannoilla, uusia mittauksia.. Sankolassa havaittiin sekä sinilevää että kohonnut määrä suolistoperäisiä enterokokkibakteereita. Rannasta päätettiin ottaa lisänäyte veden uimakelpoisuuden varmistamiseksi sekä määrättiin myös Sankolaan sinilevän vuoksi tihentynyt seuranta.

Viime viikolla tehdyistä pienempien yleisten rantojen mittauksessa myös Untulassa havaittiin vähäisiä määriä sinilevää. Untula on myös tihennetyssä seurannassa.

Hauhon ja Tuuloksen rantojen mittaustulokset sekä isoilla että pienillä uimarannoilla olivat vielä hyviä ja vesi uimakelpoista ilman sinilevähavaintoja.

Sankolan suolistoperäisten enterokokkibakteerien määrä oli tiistain mittauksessa 320, kun raja-arvo erinomaiselle laadulle on alle 200, hyvälle 400 ja tyydyttävälle 330. Hyvän laadun raja-arvot ovat tyydyttävän laadun raja-arvoja tiukemmat, vaikka lukuarvoltaan ne ovat tyydyttävän luokan raja-arvoja suuremmat. Asia selittyy eri luokkien erilaisesta laskentatavasta.

Vertailun vuoksi Pannujärven mittauksessa enterokokkien määrä oli 6 ja Pappilanaron 2.

Suolistoperäisiä enterokokkeja esiintyy erityisesti ihmisten ja tasalämpöisten eläinten ulosteissa.

Uimarantaetiketti muistuttaakin, että lasten pyllyn peseminen rantavedessä ei ole suotavaa, sillä ulosteperäiset mikrobit ja mahdolliset taudinaiheuttajat leviävät uimavedestä muihin rannan käyttäjiin. Lämpimässä uimavedessä taudinaiheuttajat säilyvät ja lisääntyvät helposti.