Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Kukkasia, kiitoksia ja kauniita kenkiä

Vanha kyynikkokin herkistyi, kun seurasi valtuuston kokousta maanantaina. Se kannattaa käydä katsomassa, videot ovat katsottavissa jälkinauhoituksena kaksi viikkoa kokouksen jälkeen.

Lisäarvoa kokoukselle toi moni asia. Uusi kunnanjohtaja Olli-Poika Parviainen tervehti työnsä päättävää valtuustoa, vanha kaupunginjohtaja Timo Kenakkala oli viimeisessä kokouksessaan, kunnanhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio palkittiin presidentin myöntämällä Valkosen Ruusun Ritarikunnan ritarimerkillä, valtuutettu Teppo Turja vietti syntymäpäivää, ja valtuustokauden päättyessä valtuutetut osasivat paria poikkeusta lukuun ottamatta olla toisilleen kohteliaita ja jopa kannustavia. Kukkia ja kiitoksia jaettiin, kyyneliltäkään ei vältytty.

Vaikka poliittinen työ on nykymaailmassa raastavaa ja rumaakin, monelle se on elämäntehtävä. Väistyvistä valtuutetuista osa lähtee omasta halusta, osa ei saanut enää tarpeeksi kannatusta pystyäkseen jatkamaan. Pettymys pystyttiin kätkemään, surua sitten enää ei niin hyvin. Kokouksen nauhoite oli monin tavoin koskettava, paikoin jopa kaunis.

Moni pitäjien pitkään luottamustamme nauttineista valtuutetuista väistyi. Hyvää työtä kotiseutunsa eteen ovat tehneet kaikki. Pekka Kääriäinen portinvartijana tarkastuslautakunnassa, Vesa Kaloinen Tuuloksen elinvoiman rakentajana ja Päivi Kankaanmäki kädet savessa töitä tehneenä innostuksen luojana. Kolme kovaa koota lähti kokoomuksen riveistä. Uusilla tulijoilla on isot saappaat täytettävänä. Erityisen maininnan ansaitsee sosiaalidemokraattien ikihongan, Mauri Ojamäen, uskomaton saavutus: hän päätti valtuustotyön oltuaan valtuutettuna 12 vaalikautta. Viisi vuosikymmentä vaaleilla haettua luottamusta naapureilta ja kylänmiehiltä (sukupuolineutraali termi). Hattua on nostettava.

Pitäjät mainittiin juhlavassa kokouksessa moneen kertaan. Ensimmäiseksi sen teki uusi kaupunginjohtajamme. Pisteet kotiin!

Itse vaikutuin nuorisovaltuuston varapuheenjohtajan Ida Stenvallin puheenvuorosta. Voi mitä viisautta kätkeytyykään nuoriin vaikuttajiimme! Älä pese sitä pois, paha maailma! Ida Stenvall kertoi, että nuorisovaltuusto kannattaa kaikkia sellaisia aloitteita ja toimia, jotka mahdollistavat lasten ja nuorten koulunkäynnin omassa lähikoulussa tai lähipitäjän koulussa. Hän toivoi tulevalta valtuustolta pitäjämyönteisiä päätöksiä, koska nuorison mielestä peruspalvelujen, koulujen ja varhaiskasvatuspaikkojen säilyttäminen pitäjissä on tärkeää. Hänen mukaansa nuorisovaltuusto toivoo Hämeenlinnaan mahdollisimman monimuotoista kouluverkkoa, jossa lapsiperheiden, lasten ja nuorten ääntä kuullaan ja huomioidaan.

Hän toivoi tulevalta valtuustolta pitäjämyönteisiä päätöksiä, koska nuorison mielestä peruspalvelujen, koulujen ja varhaiskasvatuspaikkojen säilyttäminen pitäjissä on tärkeää.

Voi jos olisi yksi kukkakimppu ollut vielä jaettavissa, Ida sen olisi ansainnut! Hänkin ojensi isoja saappaita uusien valtuutettujen astuttaviksi.

Arki – ja sadutkin – ovat osoittaneet, että kauniiden kenkien – ja isojen saappaiden – ottajiksi on aina tarjolla enemmän niillä kompuroivia kuin niitä kunnialla kantavia. Useampikin vaaleissa onnistunut on nyt antanut julkisen lupauksen olla luottamuksemme arvoinen. Seuratkaamme tätä tarkasti, mutta auttakaamme langennut myös yhdessä ylös silloin, jos joku vahingossa kompastuu. Muuten emme koskaan pääse perille.