Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hitaasti nautiskellen

Hämettä ja Hauhoa tarjoillaan turisteille nautittavaksi kolmipäiväisellä herkkuretkellä.

Hauholaiset maaseutuyrittäjät Hahkialan Kartano, Iloranta ja Pekkolan tila yhdistivät voimansa hämeenlinnalaisen Tiirinkosken kanssa, ja suunnittelivat kevään 2021 aikana uuden ruokamatkailun yhdistelmätuotteen Hämeeseen. Taste of Slow Häme -paketti tuo vieraat kolmeksi päiväksi Hauholle majoittumaan ja nauttimaan herkkuhetkistä ja Hauhon luonnosta, ja viimeisenä päivänä vieraat viedään matkan päätteeksi vielä Tiirinkosken tilamyymälään ostoksille.

– Tämä projekti toimi innostavana esimerkki siitä, miten yhdessä saamme ketterästi uusia tuotteita ja aitoa yhteistyötä aikaan. Jatkoa varmasti seuraa! iloitsee Anne Pekkanen Hahkialan Kartanolta.

Kehitetyllä tuotteella yrittäjät osallistuivat myös valtakunnalliseen ruokamatkailukilpailuun, jonka tavoitteena on vahvistaa elämyksellisen ruokamatkailun tuotteistamista Suomessa, etsiä ruokamatkailun kärkituotteita ja vahvistaa aitoa yhteistyötä. Kilpailun finalistit valitaan kesäkuussa, ja voittaja ratkeaa syyskuussa.

Ruokamatkalla Hämeeseen vieras pääsee nauttimaan maaseudun rauhasta, hämäläisestä vieraanvaraisuudesta, hyvästä ruoasta ja hauholaisista elämyksistä. Ruoka on mahdollisimman pitkälle paikallisista raaka-aineista valmistettua ja vaihtelee sesongin mukaan.

Matka alkaa Hahkialan kartanosta ja tietenkin saunomisesta Kirrisen rantaan. Hahkialan kartanon rantasauna on kopio Tasavallan Presidentin kesäasunnon, Kultarannan, saunasta. Kiireettömyys on avainsana koko matkan ajan, ja herkkuhetkien lomassa Hahkialassa ihastellaan kartanon puutarhaa, käydään kosteikolla ja kuullaan kartanon historiasta.

Toisen päivän vierailukohde on Pekkolan tila, jossa tutustutaan myös maatilan toimintaan sekä tilan eläimiin. Lampaanmaidosta tehdyn jäätelön, bäätelön, maistaminen kuuluu tietenkin asiaan.

Toiseksi yöksi majoitutaan Ilorantaan, jossa vieraat pääsevät leipomaan ruisleipää. Jokainen saa kotiin viemisiksi itse tehdyn leivän. Illalla paistellaan yhdessä rosvopaistia ja aamiaisen jälkeen lähdetään vielä vesille kalastuslautalla, jolta jokainen pääsee kokeilemaan kalaonneaan, ja saaliskalat perataankin vielä itse, opastetusti. Ravustuskaudella pyydystetään tietenkin rapuja ja käydään rapukoulua. Talvella pilkitään.

Kalaisan lounaan jälkeen suuntana on Tiirinkoski, jossa herkutellaan kahvilassa härkäpapuvohvelia jäätelön, suolapähkinöiden ja karamellikastikkeen kera.

Retken ruoka on mahdollisimman pitkälle paikallisista raaka-aineista valmistettua ja vaihtelee sesongin mukaan. Esimerkiksi kesällä hyödynnetään oman puutarhan, metsän ja järvien antimia, villiyrttejä, marjoja ja hedelmiä. Hämäläisellä aamiaisella tarjoillaan muun muassa pitkään haudutettua puuroa, marjoja, ruis- ja vehnäleipää, makeita leivonnaisia ja valikoima kylmiä lihaleikkeleitä, kalaa, juustoja ja kasviksia.

Hidas hämäläisyys pääsee parhaimpaansa sulaessaan viivytellen kielelle.

Taste of Slow Häme -tuote on osa MTK Hämeen Ruokaviesti-hankkeen yhteistyötä. Hankkeen tavoitteena on edistää Kanta- ja Päijät-Hämeen maakuntien ruokasektorin tunnettuutta, kehitystä ja yhteistä tekemistä monipuolisen tiedotuksen sekä erilaisten tilaisuuksien ja tapahtumien kautta.

– Kehitetty ruokamatkailutuote tarjoaa läpileikkauksen hämäläisten kartanoiden, perinteisten maatilojen, kiireettömän elämäntavan sekä paikallisten ruokaelämysten maailmaan, tämä jos mikä on suomalaista luksusta parhaimmillaan. Toivottavasti tällä esimerkillä voimme kannustaa myös muita maaseudun toimijoita tuotteistamaan yhteisiä ruokamatkailutuotteita Hämeeseen, kertoo Karita Toivanen MTK Hämeen Ruokaviesti-hankkeesta.