Terveyttä luonnosta | Vadelman lehdet on helppo hiostaa aromikkaaksi yrttijuomaksi

Marjat kypsyvät metsissä kovaa kyytiä. Niitä poimiessasi voit napsia mukaan myös monien syötävien marjakasvien lehtiä. Voit hiostaa eli fermentoida niitä helposti kotikonstein teen tapaan käytettäväksi yrttijuomaksi.

Vadelman lehdet ovat hiostettuna yrttijuoma-aineksena parhaasta päästä. Vadelman rohdosvaikutus on mieto ja kasvi on helppo tunnistaa.

Vadelma on kaksivuotinen. Ensimmäisenä vuonna metrinen vesa kasvaa vihreänä ja haarattomana. Toisena vuonnaan se muuttuu ruskeakuoriseksi, haaroo ja kukkii. Kun kurkistaa lehden alapintaa, huomaa sen selvästi hopeanharmaaksi.

Vadelma kasvaa yleisenä kaikkialla ja valtaa esimerkiksi hakkuuaukeat muutamassa vuodessa. Ellei halua ryhtyä hiostukseen, voi lehtiä kuivata yrttijuoma-ainekseksi myös sellaisenaan.

Vadelman lisäksi hiostukseen soveltuvat marjoista ahomansikan, lillukan ja mesimarjan lehdet. Mainioita hiostettavia ovat myös pihlaja, omena, maitohorsma ja mesiangervo.

Murskaus vapauttaa entsyymit

Hiostus synnyttää kasvien lehdissä uusia aromiaineita ja hajottaa kitkeriä parkkiaineita. Menetelmä on vanha ja sitä on tutkittu myös tieteellisesti. Uusissa ohjeissa korostetaan hapen vaikutusta prosessissa eli enää kasvimassaa ei yritetäkään saada hapettomaksi.

Lehden tulee hiostuksen alussa olla puhdas ja pintakuiva. Käsihygieniaan kannattaa kiinnittää työskennellessä huomiota. Hiostukseen sopivat kaikenikäiset lehdet, vadelmista kannattaa tähän aikaan käyttää toisen vuoden versojen lehtiä.

Anna lehtien ensin nahistua muutama tunti huoneenlämmössä. Paksut lehtiruodit kannattaa riipiä pois aivan aluksi.

Hiostuksen tärkein vaihe on kasvimassan murskaus. Se tehdään joko kämmenten välissä tai kaulimella vahvan muovin tai leivinpaperin läpi. Tarkoitus on saada solut rikki, soluneste kostuttamaan lehtiä tasaisesti ja vapauttaa entsyymit.

Nopeasti rutikuivaksi

Murskattu massa laitetaan löyhinä palleroina lasipurkkiin. Purkki täytetään väljästi ja suljetaan löysästi, sillä prosessi tarvitsee happea.

Purkit laitetaan noin vuorokaudeksi lämpimään paikkaan ja suojataan valolta. Lämpöä tulisi olla noin 40–50 astetta. Kotioloissa passeli paikka on esimerkiksi uuni, sauna tai kylmälaukku, jonka pohjalle laitetaan kuumavesipulloja.

Hiostusta jatketaan, kunnes lehdet ovat muuttuneet ruskehtaviksi ja purkista tuleva tuoksu alkaa olla aromikas. Osa kasveista fermentoituu nopeammin, esimerkiksi pihlajalle riittää muutaman tunnin hiostus.

Lopuksi hiostetut lehdet avataan ja levitetään kuivumaan ilmavasti. Kuivatuksen olisi hyvä tapahtua nopeasti, etteivät lehdet ala homehtua. Kasvikuivuri ja 35 asteen lämpö on paras vaihtoehto. Lehtien tulee olla valmiina rutikuivia.

Karkeaksi rouhittuja lehtiä säilytetään aromitiiviissä lasi- tai peltipurkeissa. Aromien säilymiseksi jokainen laji olisi hyvä säilyttää erillään.

Kuppia kohti annostellaan noin ruokalusikallinen yrttiä. Sen päälle kaadetaan kuuma mutta ei kiehuva vesi. Juoman annetaan hautua reilut viisi minuuttia. Eri yrteistä voi tehdä nautittaessa sekoituksia, joita voi halutessaan makeuttaa. Yrttijuomia voi nauttia myös kylmänä.

Tämän jutun toimittanut Anu Ylimäki on suorittanut kauppayrttineuvojan peruskurssin.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut