Kesälehti: | Loppukesästä syödään omat potut

Koululaiset istuttivat lukuvuoden päätteeksi perunoita Tuuloksessa.

Tuuloksen koulun oppilailla on tiedossa loppukesästä omat perunat. Tosin määrää on vaikea ennustaa, mutta joka tapauksessa siemenperunat on laitettu maahan syksyä odottamaan.

Koulun oppilaat kävivät istuttamassa maatalousyrittäjä Ari Alhaisen peltoon omat perunansa lukuvuoden päätteeksi. Kukin oppilas istutti puolenkymmentä Annabelle-perunaa

Istutuksia tehtiin edellisen kerran kymmenkunta vuotta sitten. Tuolloin sato yllätti ainakin opettajat.

– Olen kuullut kerrottavan, että muovipussit repeilivät, ja perunoita putoili tielle, kun pienimmät oppilaat eivät jaksaneet omaa satoaan kantaa, vaan raahasivat perunapusseja maata viistäen, naurahtaa rehtori Antti Lamminpää.

Tänä vuonna satoon osataan jo varautua.

Toki markkinoilla on yleisperunoita, jotka soveltuvat moneen tarkoitukseen, mutta ne ovat tavallaan kompromisseja. Ne soveltuvat moneen valmistustapaan, mutta eivät ole missään se paras vaihtoehto.

Ari Alhainen

– Ehkä kaikkia perunoita ei ole tarvis ottaa mukaan pellolta, jos sato on hyvä. Ehkä me kuitenkin jotakin saamme kotiin viemisiksikin

Idea perunan istutuksesta syntyi tänä vuonna osin ympäristöviikon myötä.

– Teimme aika pitkänkin listan siitä, mitä luonnossa tapahtuu, ja mitä siellä kasvaa. Päätimme pitkän tauon jälkeen pyytää vierailua Arilta, kun peltokin sijaitsee miltei koulun nurkalla. Meidän piti istuttaa perunat jo hieman aikaisemminm mutta sateet viivästyttivät istuttamista, sanoo Lamminpää.

Maaseudunkaan lapsille perunan istutus ei ole välttämättä tuttua.

– Osalle istutus taisi olla ensimmäinen kerta, mutta jotkut olivat sitä jo aikaisemmin koittaneet. Innostus oli varsin korkealla.

Ari Alhainen oli vetänyt vaot ja laittanut apulannan peltoon ennen kuin oppilaat tulivat tekemään osuutensa.

– Istutus on aika yksinkertainen homma, Jokaiselle metrille istutettiin neljä perunaa, ja ne peitettiin kevyesti mullalla. Sen jälkeen vain odotetaan syksyä. Kevät oli aika sateinen, ja istutus jäi hieman normaalia myöhemmäksi, mutta satoa saataneen elokuun lopulla, sanoo Alhainen.

Peruna on vuosisatoja ollut suomalaisten perusravintoa. Yksi keskikokoinen peruna sisältää neljä grammaa kuitua, neljä grammaa proteiinia ja myös yllättävän paljon C-vitamiinia ja kaliumia. Perunatietous ei ole ainakaan haitaksi. Perunan suosio on kuitenkin aikojen saatossa hieman hiipunut.

– Nykypäivän lapsista ja nuorista monet syövät esimerkiksi nuudelia, koska perheissä saatetaan kokea perunoiden keittäminen jotenkin hankalaksi. Monelle ovat jääneet mieleen ne koulun ”kumiperunat”. On sääli, ettei kouluissa tai laitoksissa käytetä tuoretta perunaa, koska ne eivät voi vastaanottaa multaperunaa, minkä takia perunat tulevat kouluihin vakuumipakattuina. Kumiperuna ei johdu viljelijästä tai perunan laadusta vaan vakuumipakkauksesta.

Alhainen muistuttaa, että eri perunalajikkeilla on omat ominaisuutensa.

– Jotkut lajikkeet eivät sovellu keitettäviksi, koska ne hajoavat helposti, jotkut lajikkeet soveltuvat taas muusin tekoon. Toki markkinoilla on yleisperunoita, jotka soveltuvat moneen tarkoitukseen, mutta ne ovat tavallaan kompromisseja. Ne soveltuvat moneen valmistustapaan, mutta eivät ole missään se paras vaihtoehto.

Kulunut vuosi on ollut Alhaisten maatalousyhtymälle hankala koronan vuoksi.

– Iso osa omasta tuotannosta menee kouluihin, jotka olivat osan aikaa suljettuina. Yhdessä vaiheessa perunoita oli vaikea saada menemään eteenpäin, mutta loppujen lopuksi koko sato meni markkinoille.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut