Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Keski-Hämeen vaalikone on auki. Löydä oma ehdokkaasi.

Avoimet kylät: | Nomadit valtaavat Hämeenkosken

Historia herää eloon kartalla. Opastetut Lukkarinkierrokset heinäkuussa.

Jos näet Hämeenkosken Huljalan kylänraitilla, kirkonkylässä tai Uusi-Pätilässä kännykkäänsä tuijottavia kulkijoita tavanomaista enemmän tänä kesänä, niin kyseessä ovat luultavasti kylänomadit. Koski-seura otti Päijät-Hämeen kylien haasteen vastaan, ja Pauli Helénin ja Risto Sallin talvella miettimät kyläkävelyt saivat uuden digitaalisen muodon. Nyt jokainen voi omatoimisesti, silloin kuin parhaiten on aikaa tai vaikka pätkissä, palata ajassa taaksepäin, löytää historiaa ja sovittaa vanhoja valokuvia nykyiseen maisemaan. Reitit kuuluvat osana Avoimet Kylät päivään 12.6.2021, ja jäävät kaikkien tutkittaviksi tämän jälkeen.

Citynomadi on ilmainen, älylaitteella toimiva sovellus, jolla voi selata maastoon sijoitettuja kohteita ja seurata omaa etenemistään. Se myös ilmoittaa, kun vaeltaja lähestyy kohdetta. Ilmoituksesta aukeaa sivu, jolla on tekstiä ja vanhoja valokuvia selattavissa kuvaruudulla alaspäin, ja joissain paikoissa myös useampia sivuja avautuen näytöllä pyyhkäistessä oikealle. Kotonaan nojatuolissa voi lähteä virtuaalikierrokselle tietokoneella (ilman sovelluksen lataustakin), tabletilla tai kännykällä. Näin kohteisiin voi tutustua etukäteen, suunnitella reittiään tai vain katsoa, miltä tuttu kylänraitti entisaikaan näytti. Citynomadin sovelluksen eli applikaation voi halutessaan asentaa erikseen ja rekisteröityä, mutta tämä ei ole välttämätöntä reittejä käytettäessä.

Hämeenkoskelle on julkaistu kesäkuun alussa ensimmäiset kolme historiakävelyreittiä, joilla voi edetä omaan tahtiin kävellen tai polkupyörällä. Kohteesta toiselle voi toki siirtyä myös autolla. Kirkonkylän ja Huljalan kylän reiteille on mietitty ja merkitty pysäköintipaikkoja, jotta myös liikuntarajoitteiset voivat tutustua kohteisiin. Pysäköintipaikat saa pois näkyvistä sovelluksen asetuksista, ja näkyviin saa valittua myös vain osan reitistä kerrallaan. Huljalassa kierrellään Huljalan Tupalan vihannesmaalla, tähyillään Helvettiin, tutkitaan Paasikiven syntymäpaikan muistomerkkiä, seurataan Papinpolkua ja kurkistetaan Suklammin rantaan. Lopuksi voi poiketa kahville uudella kotieläinpihalla Mäkirinteen tilalla pari kilometriä Kärkölään päin.

Huljalassa kierrellään Huljalan Tupalan vihannesmaalla, tähyillään Helvettiin, tutkitaan Paasikiven syntymäpaikan muistomerkkiä, seurataan Papinpolkua ja kurkistetaan Suklammin rantaan.

Kirkonkylässä kierretään keskustataajaamaa Jokelasta Seuralaan, Myllykylästä Santahaudan mäkeen, kirkonportaiden kautta Linnavuorelle, Pätiläntietä Puutteenkujan kautta Koskikaran levähdyspaikalle. Kummankin reitin koko pituus on yli seitsemän kilometriä. Niihin voi tutustua pätkissä, ja ne on jaettu osareitteihin, jotka ovat kartalla erivärisiä ja helposti erottuvia.

Uusi-Pätilän kylä on muodostunut pika-asutustoimien seurauksena sotien jälkeen, rintamamies- ja uudisasutustaloina Pätilän kartanon maille. Itse kartano on lähes kadonnut, mutta Uusi-Pätilää voi kiertää Tero Heinosen liitettyä Yrjö Tammisen 1956 ottamia talojen kuvia nykyiseen maastoon. Samalla kerrotaan tilojen historiaa ja esitellään luonnonnähtävyyksiä, jotta kylän tiivis historia tulee tutuksi myös meille muille.

Koski-seura haastaa muutkin kylät Hämeenkoskella, kyliä on yli kaksikymmentä, miettimään omaa kyläkävelyreittiään ja esittelemään taloja, maisemia ja historiaa. Olisihan se mielenkiintoista, jos lähiseutujen kylien historia tulisi tutummaksi.

Koski-seuran kuva-arkistossa on jo tuhansia vanhoja valokuvia. Nyt niistä osa on sijoitettu kartalle, ja nomadi voi itse vertailla nykyistä maisemaa ja kuvitella valokuvan rakennukset ympärilleen. Miten kadonneet ja puretut rakennukset ovat sijainneet? Onko niistä vielä jotain havaittavissa? Mitä kulkijat ovat vuosikymmeniä sitten nähneet seistessään samoilla jalansijoilla? Kirkonkylässä on kohteita todella paljon, joten reitille kannattaa varata aikaa. Sovellus on helppokäyttöinen, mutta tarvittaessa ohjeita löytyy myös Koskenkohinat-verkkosivuilta.

Citynomadi-sivustolta löytyvät reitit kirjoittamalla suurennuslasiruutuun (oikea yläkulma) hakusanan ”Hämeenkoski”. Tällöin ponnahtavat kaikki kolme omatoimireittiä näkyviin. Sivustolla on myös kartta, josta halutut reitit löytyvät. Apuna voi käyttää myös QR-koodeja ja sosiaalisen median suoria linkkejä.

Sovellusta kannattaa muutoinkin tutkia kotimaata kierrellessä. Tunnuksilla #avoimetkylät ja #kylänomadi voi löytää mitä moninaisimpia reittejä jo hyvin monista kylistä ja kaupungeista: kulttuuria, luontoa, osta tilalta -kohteita tai hautausmaiden kiertokävelyitä. Näin korona-aikana, kun yhteinen opastettu tapahtumatarjonta on hiljentynyt, voi Citynomadin kautta tehdä löytöretkiä kotimaahan.

Niille, jotka haluavat kuulla livenä tai eivät ole ihan sinuja digilaitteiden kanssa, on tulossa myös kaksi Lukkarinkierrosta, koronaepidemian sallimissa rajoissa. Tällöin Pauli Helén toimii oppaana ja kertojana kyläkävelyllä Koskenkylässä. Reitillä kuullaan muun muassa Hämeenkosken neljän kirkon, lukkarin virka-asunnon ja Myllykylän koskialueen historiasta. Kierroksen arvioitu kesto on noin 1,5 tuntia ja kävelymatkaa tulee noin 1,5 km.

Lukkarinkierrokset lähtevät Hämeenkosken kotiseutumuseolta. Molempien kierrosten aikana pääsee tutustumaan myös kotiseutumuseoon, joka on avoinna tuntia ennen ja tunnin kierroksen jälkeen. Ensimmäinen kierros kuuluu Päijät-Hämeen museoiden Päheet museot -viikkoon, ja jälkimmäinen on Kosken VPK:n 125 vuotisjuhlaviikon, Lahden ympäristöpääkaupungin sekä Hollolan ympäristövuoden tapahtuma. Kierrokset ovat maksuttomia.

Lukkarikierrokset Hämeenkoskella torstaina 8.7. kello 16.30 ja maanantaina 19.7 kello 18.

Ohjeita ja lisätietoja:

Citynomadi

Citynomadi Hämeenkoski

Kosken Kohinat

Suorat linkit Hämeenkosken reitteihin:

Huljalan omatoiminen historiakävely

Kirkonkylän historiakävely

Uusi-Pätilän kylän kävelykierros

Avoimet kylät -tapahtumat kartalla