Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Riemuylioppilaiden tervehdys 2021

Puhe uusille ylioppilaille 5.6.2021

Hyvät Lammin lukion abiturientit. Rehtorinne julistaa teidät pian uusiksi ylioppilaiksi.

Tuon rehtorinne välityksellä teille tervehdyksen ja onnittelut meiltä tämän vuoden ns. riemuylioppilailta. Pääsimme ylioppilaiksi Lammin yhteiskoulusta vuonna 1971 eli 50 vuotta sitten.

Olette käyneet koulunne kovin erilaisissa olosuhteissa kuin me aikoinamme kävimme. Teidän koulunkäyntiinne on vaikuttanut suuresti tämä maailmanlaajuinen koronapandemia. Koulua olette joutuneet käymään osin etänä. Ryhmähenkeä ja yhteenkuuluvuutta lisäävät sosiaaliset tapahtumat, kuten vanhojen tanssit ja penkkariajelut ovat jääneet ehkä väliin ainakin tämän vuoden puolella.

Koulunkäyntinne on ollut muutenkin hyvin erilaista kuin meillä aikoinaan oli. Työviikot olivat silloin yleisesti kuusipäiväisiä ja myös koulua käytiin lauantaisin. Viimeisenä kouluvuotenamme pääsimme syyskuun ajan kokeilemaan viisipäiväistä kouluviikkoa.

Maailma muuttuu ja tekniikat muuttuvat. Teillä tietokoneiden käyttö on ollut oleellinen osa koulunkäyntiänne, kirjoituksetkin teitte sähköisesti. 50 vuotta sitten ei Suomessa ollut kovin monia tietokoneita ja ne olivat suurikokoisia. Taskulaskimia oli ja ne olivat hyvin kalliita eikä niitä saanut käyttää kirjoituksissa. Me teimme ylioppilaskirjoitukset käsin kirjoittamalla, ensin luonnospaperille lyijykynällä ja sitten puhtaaksikirjoitusversio kuulakärkikynällä toiselle paperille. Molemmat paperit piti palauttaa. Kaikki aineet kirjoitettiin kerralla 2–3 viikon aikana maanantaina, keskiviikkona ja perjantaina.

Matematiikan kokeissa ainoat sallitut apuvälineet olivat opettajien ennalta tarkistama logaritmitaulukkokirja ja laskutikku. Laskutikku lienee teille täysin vieras, mutta sitäkin piti oppia käyttämään ennen kuin sillä mitään tuloksia sai. Sillä sai katsottua myös logaritmit jollain tarkkuudella.

Muistakaa kuitenkin, että uusia väyliä löytyy välillä yllättäenkin sieltä, mistä ei ole ajatellut niitä löytyvän.

Kielten kokeet olivat lähinnä luetun ymmärtämistä ja kääntämistä vieraalle kielelle tai vieraasta kielestä suomen kielelle. Oli meillä myös kuullun ymmärtämisen kokeet ennen ylioppilaskirjoituksia, mutta niitä ei otettu arvosanoissa huomioon, koska ne olivat vielä harjoitteluluonteisia.

Reaalikokeessa kirjoitettiin kaikki aineet samaan aikaan. Vastaaja valitsi 10 kysymystä niistä aineista, joista halusi. Arvosana oli vain yleisesti reaaliaineista, aineita ei eritelty.

Jos kirjoitukset menivät hyväksytysti läpi, arvosanoja ei voinut korottaa. Reputetun aineen sai uusia kerran tai kaksi. Jos uusiminen ei nostanut arvosanaa hyväksytyksi, niin se oli sitten siinä ja sinusta ei tullut ylioppilasta. Tämän takia monet jättäytyivät luokalleen, jotta saisivat vahvistettua heikkoja aineitaan.

Te olette nyt saaneet koulunkäyntinne valmiiksi täällä Lammin lukiossa. Mielessänne on ehkä hieman haikeutta siitä, että tuttu koulu ja tutut koulukaverit eivät enää jatkossa kuulu arkirutiineihinne. Joitain koulukavereita ette ehkä tapaa enää välttämättä koskaan. Toisaalta siirtyminen uuteen elämän vaiheeseen, jatko-opinnot, uudet kaverit, uudet mielenkiintoiset asiat ja paikat, oma itsenäisempi elämä kiehtovat ja antavat virtaa tuleviin vuosiin.

Toiset löytävät oman alansa pian ja onnistuvat pääsemään haluamiinsa jatko-opintoihin. Toisilla oman alan ja opiskelupaikan löytäminen voi viedä aikaa. Pettymyksiäkin monet joutuvat jossain vaiheessa kokemaan. Muistakaa kuitenkin, että uusia väyliä löytyy välillä yllättäenkin sieltä, mistä ei ole ajatellut niitä löytyvän. Sitkeyttä ja sisua joskus tarvitaan. Samassa ammatissa harva enää työskentelee koko ikänsä, vaan työt vaihtelevat. Meistäkin moni on työskennellyt eri ammateissa ja niissäkin monissa eri tehtävissä. Joten tämä on yhteistä meille vanhoille ja teille nuorille. Tulevaisuudessa osa nykyisistä ammateista on hävinnyt pois kokonaan.

Me riemuylioppilaat haluamme toivottaa teille kaikkea hyvää tuleviin vuosiin. Toivottavasti tekin pääsette 50 vuoden päästä kokoontumaan Lammin lukion riemuylioppilaina uusia ylioppilaita vuonna 2071 onnitellen.

Tukeaksemme tulevia opintojanne, olemme keränneet ryhmältämme stipendirahan, jota kertyi yhteensä 450€. Opettajat ovat antamiemme kriteerien perusteella valinneet teistä kolme 150€:n suuruisen stipendin saajaa.

Lämpimät onnittelumme vielä teille kaikille!

Lammin yhteiskoulun vuoden 1971 ylioppilaiden puolesta

Marketta Palanne

Korona esti riemuylioppilaiden osallistumisen tämän vuoden ylioppilaiden lakkiaisjuhlaan. Julkaisemme Marketta Palanteen juhlapuheen lisäksi vuoden 1971 ylioppilaiden luokkakuvan. Löydät lisäksi vielä verkkosivuiltamme riemuylioppilaista Keski-Hämeessä 50 vuotta sitten julkaistun kuvan. Onnittelut kaikille tämän kevään valmistuneille!