Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lauluntekijä tuli esiin

Kappaleita on syntynyt aina, mutta aiemmin Eija Mustjoki ei pitänyt sitä erityisenä, nyt musiikin tekeminen on ottanut ison roolin elämässä.

Jo rippikouluikäisenä lammilainen Eija Mustjoki teki lauluja. Niitä syntyi kuin itsestään, ja hän uskoi, että niin tapahtuu kaikille, eikä hän puhunut asiasta kenellekään. Vuosien varrella hän lauloi aina ja kaikkialla. Musiikkia hän on harrastanut laulamalla Lammin seurakunnan Tuomasmessu-ryhmässä ja hän on myös ottanut laulutunteja lammilaiselta Johanna Rantaselta. Tuomasmessu-ryhmässä Eija Mustjoki toikin omat kappaleensa julki ensimmäisen kerran.

– Viime keväänä kerroin spontaanisti kanttori Hanna-Leena Toivolalle, kuinka lauluja vain tulee ja hän kuunteli niitä ja kehui. Olin ihan ihmeissäni, kun en itse pitänyt tätä koskaan mitenkään erityisenä, Mustjoki kertoo vieläkin hämmästyneenä.

Kehuja on edelleen vaikea ottaa vastaan.

Musiikin tekemisessä Mustjoelle on ominaista se, että sanat ja sävel syntyvät yhtä aikaa.

Ensimmäisenä julkaistiin kappale Pieni Lintu joulun aikaan Lammin seurakunnan kautta. Hanna-Leena Toivonen on nuotintanut kappaleita ja tiedottaja Markus Monteiro Kartano on auttanut niiden nauhoittamisessa. Eija Mustjoki vannookin yhteistyön voimaan ja on erityisen kiitollinen Hanna-Leena Toivolalle.

Lauluja voi tulla milloin tahansa.

Se on lahja, joka minulle on annettu, ja se on annettu käytettäväksi.

Eija Mustjoki

– Joskus heti aamulla herättyäni minun on noustava kirjoittamaan niitä ylös. Joskus taas saattaa osa tulla ensin ja vaikka kertosäe joskus myöhemmin, Mustjoki kertoo.

Tärkeä paikka on kodin takana oleva mäki, ja siellä korkea kivi, jonka päälle Mustjoki usein kiipeää. Sieltä näkyy Pääjärvi, ja siellä kappaleet alkava usein soida hänen päässään. Luonto onkin tärkeä innoittaja, ja esimerkiksi lintuharrastaja Mustjoki on ollut jo vuosien ajan.

– Lauluni kertovat pitkälti luonnosta ja rakkaudesta. Esimerkiksi Nää tiet on sellainen, joka sopisi vaikka häälauluksi.

Musiikki syntyykin Mustjoen mukaan nimenomaan onnellisuudesta ja kiitollisuudesta. Positiivisuus ja avoimuus ovat olleet hänelle aina tärkeitä viitoittajia elämässä.

Kun Mustjoki sanoi ensimmäisen kerran ääneen tekevänsä musiikkia, se aukaisi jotain. Kappaleita alkoi syntyä paljon. Musiikin tekeminen onkin ottanut elämässä koko ajan isomman roolin ja nyt se on jo oikeastaan pääosassa. Kotona on sähköpiano ja pöytä yleensä täynnä keskeneräisiä tekstejä.

Hiljattain Mustjoki avasi myös oman YouTube -kanavan, jossa hän julkaisee kappaleitaan.

– Ystävät ovat jo tottuneet siihen, että välillä minun pitää lähteä pois kirjoittamaan kappaleita ylös tai nauhoittamaan niitä puhelimella. Haluan nyt katsoa, mihin tämä tie vie, mutta hätiköidä en halua. Olisihan se hienoa, jos voisin tehdä jollekin artistille kappaleita esitettäväksi. Itse on ole ammattilaulaja, vaikka niitä itsekin olen esittänyt.

Kesälle on suunnitteilla myös konsertti, joka toteutettaneen Lammin kirkossa 4.7. Siellä on tarkoitus esittää Mustjoen tekemiä kappaleita. Osan hän aikoo esittää itse, ja lisäksi hän on pyytänyt muutamaa muuta henkilöä mukaan. Lammin seurakunta on ollut sen verran tärkeä tekijä laulujen julkitulossa, että Mustjoki haluaa tuoda kappaleensa ensin seurakuntaan, ennen kuin ottaa ne omaan käyttöönsä.

Vaikka musiikkia syntyi jo aiemmin, Eija Mustjoki uskoo, että juuri nyt oli aika tuoda taidot esiin.

– En pitänyt sitä aiemmin minään, vasta nyt olen ymmärtänyt, että se on aika harvinaista, että samaan aikaan tulevat sekä sanat että sävel. Se on lahja, joka minulle on annettu, ja se on annettu käytettäväksi. Kannatti sanoa asia ääneen, Eija Mustjoki sanoo.

Kun musiikin tekeminen on ottanut isomman roolin elämässä, on myös kuuluisa luomisen tuska tullut tutuksi.

– Kun kappaleen on saanut itsestään ulos ja valmiiksi, tulee aina vähän sellainen tyhjä olo., Mustjoki myöntää.