Poliisi: Huijareita on liikkeellä runsaasti, ole varovainen!

Poliisi varoittaa verkon vallanneista huijareista. Verkkopankkitunnuksia kalastellaan tällä hetkellä runsaasti. Rikoksissa käytetään hyödyksi huijausviestejä sekä hakukoneiden hakuoptimointia.

Huijausviestit saapuvat pankkien nimissä joko tekstiviestein tai sähköpostitse. Viestit sisältävät verkkolinkin, joka ohjaa kirjautumaan rikollisten ylläpitämille valesivustoille. Käyttäjää ohjataan kirjaamaan valepankkisivustolle verkkopankkitunnukset. Toimenpiteen jälkeen rikollisella on pääsy käyttäjän varoihin.

Vastaavasti hakukoneen kautta tapahtuvassa petoksessa asianomistaja hakee pankkinsa sivustoa hakukoneen kautta, jolloin rikollisen taho luoma valepankkisivustoa tarjotaan hakutuloksen kärkeen. Käyttäjän kirjautuessa valepankkisivustolle pääsee tekijä käsiksi asianomistajan varoihin.

Muista seuraavat asiat

- Älä kirjaudu verkkopankkiisi tekstiviesteillä tai sähköpostitse saamiesi linkkien tai hakukoneiden antamien hakutuloksien kautta.

- Lisää verkkopankkisi osoite selaimesi kirjanmerkkeihin tai suosikkeihin

- Suosi oman pankkisi mobiilisovellusta, joka on turvallisin vaihtoehto

- Kerro ilmiöstä läheisillesi.

Jos havaitset verkkopankissasi sinne kuulumattomia saapuneita tai lähteviä maksuja, ota välittömästi yhteys pankkiisi ja tee asiasta rikosilmoitus poliisille.

FluBot-haittaohjelma on poliisin mukaan myös rantautunut Suomeen. Sitä levitetään Android-laitteisiin tekstiviestien välityksellä. Suomenkielinen ”seuraa lähetystäsi” -tyylinen tekstiviesti pitää sisällään verkkolinkin, joka ohjaa käyttäjän haittaohjelman sisältävälle verkkosivulle. Verkkosivusto kehottaa käyttäjää asentamaan virallisen Google Play -sovelluskaupan ulkopuolisen sovelluksen laitteelle. Sovellus kätkee sisälleen haittaohjelman, joka asennettuna saa laajat oikeudet laitteesi käyttöön ja pystyy muun muassa urkkimaan salasanoja ja käyttäjätunnuksia, joiden avulla se pystyy siirtämään rahaa pankkitileiltäsi.

Kannattaa siis olla tarkkana!

- Älä avaa tekstiviestitse saapuvia linkkejä.

- Älä asenna sovelluskaupan ulkopuolisia sovelluksia laitteellesi.

- Suosi sovelluskaupasta löytyviä kuljetuspalveluiden virallisia sovelluksia lähetysten seurannassa.

- Kerro ilmiöstä läheisillesi.

Mikäli olet asentanut haittaohjelman laitteellesi, palauta laite tehdasasetuksille haittaohjelman poistamiseksi. Jos käytit pankkisovellusta tai maksukorttitietoja, ole yhteydessä pankkiisi. Tee rahallisista menetyksistä rikosilmoitus. Vaihda myös salasanat laitteella käyttämiisi palveluihin ja ota yhteys teleoperaattoriisi. Liittymästäsi on voitu lähettää maksullisia viestejä.

Kommentoi