Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lotta Svärd -näyttely museossa

Lammi-Seuran museot saivat lahjoituksena lottapuvun, ja juhlavuoden kunniaksi sen ympärille rakennettiin pieni näyttely

Lammi-Seuran museot avaavat ovensa taas kesäsunnuntaisin. Kuluvana vuonna vietetään Lotta Svärd -järjestön 100-vuotisjuhlaa, ja se on huomioitu myös Lammilla.

– Tammikuussa meihin otti yhteyttä Sari Enkamo, joka tiedusteli, olemmeko halukkaita ottamaan vastaan hänen äitinsä tädin lottapuvun. Muuten hän olisi lahjoittanut sen Lottamuseolle. Yleensä emme ota vastaan tekstiileitä, koska meillä ei ole niille sopivia säilytystiloja, mutta nyt teimme poikkeuksen, Lammi-Seuran puheenjohtaja Tarja Mattila kertoo.

Aili Hakalan lottapuku seisoo rälssitilan tyttären huoneessa museon alakerrassa, ja puvun ympärille on rakennettu pienimuotoinen Lotta Svärd -näyttely.

– Muistin, että Voglia lahjoitti aikoinaan Konnarin koululle mallinukketorsoja, ja saimme koululta sellaisen. Kotoa toin kukkapylvään, ja se saa tänne jäädäkin, kertoo seuran varapuheenjohtaja Miia Koskinen puvun esille laitosta.

Kukkapylvästä voidaan hyödyntää myös tulevaisuudessa ja laittaa esiin museon hallussa olevia tekstiilejä.

Tekstiilit ovat museolle haastavia. Museorakennukset ovat talvet kylmillään, eikä tekstiileille ole muutakaan säilytyspaikkaa. Museon hallussa olevien tekstiilien ikää on pyritty pidentämään säilömällä niitä silkkipaperiin ja tekemällä niitä varten pehmustettuja henkareita.

Meidän esinekokoelmamme on aika täydellinen ja montaa samanlaista ei voida ottaa.

Tarja Mattila ja Miia Koskinen

– Meillä on kaikista tekstiileistä kuvat. Tekstiilit voisi arvioida ja konservoida, jos joku niistä on erityisen arvokas, Tarja Mattila miettii.

Aili Hakalan lottavuosista Tarja Mattilalla ja Miia Koskisella ei ole toistaiseksi tarkempaa tietoa, kuin että hän asui nuorena Lammilla ja oli maanviljelijän tytär. Lotta Svärd -näyttely sopii makasiininmäelle sijainniltaan loistavasti, sillä paikalla on sotien aikana sijainnut ilmavalvontatorni, jossa lotat ovat suorittaneet ilmavalvontatehtäviä.

Lottapuvun lisäksi esille on otettu Lammi-Seuran hallussa olevat Lotta Svärd -astiastot, joissa on oma Lammin Lotta Svärdin leima. Muuten astiat ovat seuralla kaapeissa säilytyksessä, sillä esillä pitämistä varten pitäisi olla vitriini. Astiasto on vuodelta 1935, sillä syksyllä 1934 vanha Turvantalo paloi, ja uuteen taloon hankittiin uudet astiat.

Kesän ajan museossa on nähtävänä ja myytävänä myös Kaisu Koskuen kirja Varjosta valoon – Lammin suojeluskunnan ja lottien toimintaa 1917–1944.

Kaikki museon tekstiilit ja esineet ovat vähintään sata vuotta vanhoja. Sen nuorempia esineitä ei oteta vastaan. Esineitä tarjotaan museolle jonkin verran, mutta kaikkea ei voida ottaa vastaan.

– Meidän esinekokoelmamme on aika täydellinen ja montaa samanlaista ei voida ottaa, sanovat Tarja Mattila ja Miia Koskinen.

Museot avautuvat 7. kesäkuuta ja ovat avoinna sunnuntaisin kesä-heinäkuun ajan kello 12–16. Valvontavuoroista huolehtivat Mattila ja Koskinen vuorosunnuntaisin. Lisäksi museot ovat avoinna tilauksesta. Tavanomaisina kesinä museoissa on vieraillut noin 350 ihmistä. Viime kesänä vierailijamäärä jäi koronan vuoksi noin sataan, kun esimerkiksi ryhmiä ei käynyt.

Lottanäyttelystä virisi ajatus, että museoon tulisi joka kesä jotakin uutta nähtävää. Seuran järjestämä näyttely vanhoista keittokirjoista oli taannoin varsin suosittu.