Tuuloksen Keskiaikaiset lähtivät mukaan Lammin kirkon valvontaan.
Kesä avaa jälleen Lammin kirkon ovet vierailijoille. Kirkko pidetään tänä kesänä jälleen avoinna vapaaehtoisten kirkonvalvojien toimesta. Tällä kertaa vuonna 1520 valmistuneen kirkon valvontaan osallistuvat myös Tuuloksen Keskiaikaiset. Keskiaikaiseen kirkkoon keskiajan henkeen pukeutunut väki tulee isommalla porukalla 12. kesäkuuta, lisäksi osa keskiaikaisista on ottanut omia valvontavuoroja. Keskiaikaväen mukaan lähdön takana on kirkonmies, dominikaanimunkki Matteus Saksilainen alias Tuomas Värri. Hänellä on kolme erilaista keskiaikaista roolia pukuineen, mutta kirkonvalvontaan munkin rooli oli luonnollinen valinta.
– Kun valvojia etsittiin, ajattelin, että tässähän on meille hyvä tapahtuma, mihin osallistua, Värri sanoo.
Porukkaa ei ollut vaikea houkutella mukaan.

Kirkonvalvojien hausta ja aikataulutuksesta vastaava Helena Veräväinen otti ilahtuneena keskiaikaiset mukaan. Kirkonvalvonta on Lammin Sotaveteraanien lähes 30-vuotinen perinne, jossa vapaaehtoiset hoitavat valvontavuorot ja yhdistys saa siitä korvauksen. Alkuaan valvomassa olivat sotaveteraanit ja heidän puolisonsa. Tuosta porukasta on jäljellä enää muutama puoliso.
Veräväisen mielestä on hienoa, että kirkkoon saadaan keskiaikaiset ajanmukaisissa asuissaan.
– Viime vuonna jouduttiin valvonta perumaan koronan takia kokonaan, ja tänä vuonna moni iäkkäämpi perui tulonsa, joten on haalittu väkeä kummin kaimoista alkaen. Onneksi on saatu uusia valvojia, Veräväinen sanoo.
Keskiaikaisista ainoastaan Leena Lehtisellä alias leskirouva Lydia Longilla on aikaisempaa kokemusta tehtävästä. Viime kesänä hän tosin oli valvomassa siviiliasuisena.
– Silloin vähän jännitti, kun ihmisiä tuli paljon. He kyselivät paljon historiasta ja myös lähihistoriasta, hän kertoo.

Keskiaikaiset suhtautuvat mielenkiinnolla uuteen tehtäväänsä ja aikovat opiskella kirkon historiaa ennen h-hetkeä. Kirkko on tuttu, sillä he ovat olleet kirkon tapahtumissa mukana elävöittämässä ennenkin, ensimmäisen vuonna 2017. Toiminnanjohtaja Kimmo Viitamäki muistaa, kuinka kirkkokansassa herätti hilpeyttä ritariasuinen ehtoolliselle menijä. Kirkkoon mennessä ritarin on tosin jätettävä miekkansa asehuoneeseen, joka keskiajalla olikin jumalanpalveluksen aikaan täynnä aseita. Myös ritarin huppu on riisuttava.
– Siitä tuli meille kotona ensin vähän sanomista, kun vaimo sanoi, että huppu on riisuttava, tai hän ei tule kanssani tänne. Miehillä kun ei saa kirkossa olla päässä mitään, nauraa Viitamäki.
Pirjo-Riitta Viitamäki kertoo Lammin kirkon olevan hänen rippikirkkonsa ja tuumii Lammin kirkon olevan kaikkein kaunein kirkko edelleen. Hän muistaa myös ensimmäisen kirkkoreissunsa.
– Olin äidin kanssa kirkossa ja kun urut alkoivat soida, aloin tanssia, joten meidän oli lähdettävä pois.
Valvontapäiville hän ei kuitenkaan lupaa vastaavaa performanssia.

Kimmo Viitamäki on tyytyväinen, että kirkonvalvonta tuli keskiaikaisten kesäaikatauluun. Tapahtumia kun ei tässä maailmantilanteessa kovin paljon ole. Hämeenlinnan keskiaikafestivaalit ovat kesän ykköstapahtuma, mutta sinne ei mennä töihin. Kauppakeskus Tuulosen Erämessuille osallistutaan ja viime kesänä aloitettu perinne Tuulosrievällä järjestetystä keskiaikatapahtumasta jatkuu. Tapahtuma on tänä vuonna isompi ja paikalla on useampia myyjiä. 17. heinäkuuta järjestettävä tapahtuma saa kasvaa omalla painollaan.

– Eihän sitä tiedä, vaikka siitä tulisi vielä Tuuloksen omat keskiaikafestivaalit, mutta tapahtuman kannattaa alkaa kasvaa vähitellen, Viitamäki sanoo.
Lisää myyjiä tapahtumaan voi vielä ilmoittautua Kimmo Viitamäelle kesäkuun loppuun mennessä.
Tuuloksen Keskiaikaiset ovat saaneet hiljattain uusia jäseniä. Helena Koskinen ali Auni Harmaaselkä, joka odottaa innolla tulevia tapahtumia.

Artikkeli on julkaistu Keski-Hämeen kesälehdessä, joka on verkossakin kaikkien vapaasti luettavissa. Oman kappaleen voit noutaa myös lähiseudun kaupoista ja yrityksistä!
Katso video: Keskiaikaiset Lammin kirkossa