Vieraskynä | Kaupunginvaltuuston kuulumisia

Minulla on ollut ilo ja kunnia olla 24 vuotta kunnan ja kaupungin valtuutettuna vuodesta 1983 alkaen. Ensin Lammilla 12 vuotta ja nyt päättyy 12 vuoden rupeama Hämeenlinnan valtuustossa.

Mitä on jäänyt mieleen? Ehkä merkittävin kokemus on se, että yksin valtuustossa ei saa asioita eteenpäin. Aina tarvitaan yhteisymmärrystä omasta puolueesta ja useimmiten laajemminkin, jotta asia etenee. Jos et ole mukana asioiden valmistelussa, niin valtuustossa niihin vaikuttaminen on jo auttamatta myöhäistä.

Toinen havainto on, ettei saavutetuista eduista tai menettelyistä olla valmiita luopumaan, tinkiminenkin on usein lähes mahdotonta. Aina löytyy peruste, miksi juuri tästä asiasta tai palvelusta ei voida luopua. Keskustassa palveluiden sijoittaminen jopa 3 kilometrin päähän asuinpaikasta tuntuu joillekin olevan lähes mahdoton ajatus. Täällä kaupungin laidalla kun on aina totuttu asioimaan yli 10 kilometrin päässä lähimmistä palveluista, eikä ilman omaa autoa tai kyyditystä niihin juuri pääse. Minulle palveluiden laatu on tärkeämpää, kuin niiden etäisyys asuinpaikasta.

Kolmas on talousosaaminen ja sen huomioon ottaminen päätöksenteossa. Monelle valtuutetulle se tuntuu myös olevan sivuseikka, kun mennään tunne edellä ja jalat korkealla ilmassa eurot unohtaen. Olisi hyvä, jos valtuutetut miettisivät asioita sen kuuluisan maalaisjärjen kautta. Kun rahat eivät riitä, niin silloin on jostain tingittävä. Näin kun pelataan toisten eli veronmaksajien rahoilla, niin se vain on niin helppoa näitä ylityksiä tehdä. Minusta talouskurin pitäisi olla paljon tiukempaa ja ylityksistä pitäisi joutua myös paremmin vastaamaan. Nyt näin ei ole, vaan kuntahan ottaa lisää lainaa ja siirtää sitä kautta maksamista tuleville sukupolville. Onko se sitten vastuullista?

Lopuksi täytyy todeta vielä itse päätöksenteon prosesseista se, että niitäkin täytyy ja tulee edelleen kehittää. Nyt monet asiat junnaavat paikoillaan selvittelyissä, joita toki tarvitaan, mutta monesti ne ovat lopulta tarpeettomia ja kevyemminkin päästäisiin eteenpäin. Myös valtuuston kokouskäytäntöjä on sujuvoitettava. Se, että jotkut valtuutetut haluavat jaaritella heille tärkeistä asioista yliajalla, ei edesauta päättämistä millään tavalla. Eikä se kyllä juurikaan tuo lisäarvoa päätöksentekoon, turhauttaa kylläkin.

Omalta osaltani katson kansalaisvelvollisuuteni tulleen täytetyksi valtuutettuna. Kannustan kuitenkin kaikkia vaaliuurnille. Me tarvitsemme fiksuja päättäjiä valtuustoon erityisesti nyt, kun edessä on haastavat ajat uusien hallintomallien kehittämisessä ja kamppailussa kiristyvässä kuntataloudessa.

Kirjoittaja on KTM ja sahtiyrittäjä Lammilta.

Se, että jotkut valtuutetut haluavat jaaritella heille tärkeistä asioista yliajalla, ei edesauta päättämistä millään tavalla.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut