Pääkirjoitus: Kanta-Häme jätettiin yksin

En uskonut silmiäni, kun näin sosiaali- ja terveysministeriön maanantaisen tiedotteen lähikontaktin määrittelyn muuttamisesta. Oli pakko kysyä päätöksen tehneiltä, että ovatko he aivan tosissaan, päteekö uusi tulkinta myös alueilla, jossa pandemia on leviämisvaiheessa.

Kanta-Hämeen terveydenhuolto on heikoimmassa tilanteessaan koko pandemian ajalta. Sairaaloissa leviävän Intian variantin vuoksi jatkohoitopaikkoja ei ole, ja keskussairaalan toimintaa joudutaan jo voimakkaasti supistamaan. Terveydenhuollon kantokyky on välittömässä vaarassa.

Sairaanhoitopiirin johto on juuri vedonnut kansalaisiin, jotta kaikki noudattaisivat turvamääräyksiä ja hygieniasuosituksia, jotta tilanne ei muuttuisi vieläkin katastrofaalisemmaksi. Päivystykset pystytään vielä turvaamaan, mutta yhtään lisäkuormaa ei saa tulla. Tartuntojen ilmaantuvuusluku on ollut noin 127 tartuntaa 100 000 henkilöä kohden kahden viikon periodilla. Fimlabissa tehdyistä testeistä noin 3,5 prosenttia on ollut COVID-19-positiivisia. Viimeisen kolmen viikon aikana täällä on kuollut 11 ihmistä koronaan, koko pandemian aikana 35. Koulut on juuri laitettu etäopetukseen ja kevätjuhlat ja rippileirit on peruttu.

Tässä valossa STM:n päätös näyttää olevan räikeässä ristiriidassa maakunnan omien toimenpiteiden ja vetoomusten kanssa.

Niinpä kysyin päätöksen tehneiltä, miten he arvelevat viestinsä vaikuttavan Kanta-Hämeen pandemiaan ja pitävätkö he itseään vastuullisina, jos turvaväleistä luopuvien kansalaisten sairastumispiikki aiheuttaa sairaanhoitopiirin terveydenhoidon kapasiteetin pettämisen.

Vastaukseksi sain jo aikaisemmin lukemastani tiedotteesta kopioitua tekstiä. Viestin kärkeen oli nostettu se informaatio, että muutoksen myötä erilaisten ulkotiloissa järjestettävien tapahtumien ja urheilu- ja liikuntapalvelujen järjestäminen on nykyistä helpompaa.

Pitävätkö he itseään vastuullisina, jos turvaväleistä luopuvien kansalaisten sairastumispiikki aiheuttaa sairaanhoitopiirin terveydenhoidon kapasiteetin pettämisen?

Nämä tapahtumat on Kanta-Hämeessä juuri jouduttu kaikki perumaan, koska Intian variantti leviää kulovalkean tavoin ja sen leviäminen muihin maakuntiin halutaan estää. Päätöksen tekeminen ei ole alueen vastuullisille viranomaisille ollut kovassa julkisessa paineessa helppoa.

Täältäpäin katsottuna näyttää kovasti siltä, että STM veti maton tämän seutukunnan sairaalaväen jalkojen alta, ja jätti Kanta-Hämeen taistelemaan yksin koronaa vastaan.

Mitä jos me toimisimme toisin?

Kirjoittaja on Keski-Hämeen uutistuottaja.