Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Korona | Ei syytä pelkoon, mutta syytä huolellisuuteen

Sairaalapandemia on saatu hallintaan

Deltaksi nimetty Intian-variantti ollaan johtajaylilääkäri Sally Leskisen mukaan saamassa rajattua Kanta-Hämeessä. Pelkoon ei hänen mukaansa ole maakunnassa aihetta, mutta huolellisuuteen vielä on. Leskinen ei esimerkiksi ymmärrä, mihin perustuu STM:n uusi ohjeistus, jonka mukaan ulkona ei tarvitsisi enää välittää turvarajoista.

– Kahden metrin etäisyys on niin pätevästi todistettu oikeaksi etäisyydeksi, sekä tarpeelliseksi että riittäväksi viruksen leviämisen estämisessä, että kyllä minun on kysyttävä, että miksi ihmeessä siitä on päätetty luopua, Leskinen sanoi tämän aamun mediainfossa.

– Meillä on esimerkiksi deltavariantin kanssa todettu tartunta ulkona normaalissa, lyhytaikaisessa keskustelutilanteessa. Ei tuulenvire riitä viemään hengitysilmasta aerosolia pois, ja ainakin itse aion pitää jatkossakin huolen siitä, että etäisyys muihin ihmisiin pysyy ulkonakin riittävänä.

Varovaisuudesta voidaan Leskisen mukaan tinkiä vasta sitten, kun rokotussuoja, eli molemmat rokotteet, on annettu vähintään 70 prosentille väestöstä.

– Vasta silloin päästään laumasuojaan, eli tilanteeseen, jossa tauti ei enää tartu suurilla todennäköisyyksillä ja tautitaakka ei kuormita erikoissairaanhoitoa.

Yksi rokote ei Kanta-Hämeen sairaalaepidemian tuoman kokemuksen mukaan anna riittävää suojaa sen enempää taudin tarttumiselle kuin sen tartuttamisellekaan. Seulontatutkimuksissa on todettu myös se, että se koronan ominaisuus, että jotkut tartuttavat tautia muita nopeammin, ei myöskään katoa rokotuksen myötä. Jopa sellaiset ihmiset, jotka on rokotettu kahteen kertaan, voivat edelleen tartuttaa tautia huomaamattaan eteenpäin.

Kahden metrin etäisyys on niin pätevästi todistettu oikeaksi etäisyydeksi, sekä tarpeelliseksi että riittäväksi viruksen leviämisen estämisessä, että kyllä minun on kysyttävä, että miksi ihmeessä siitä on päätetty luopua.

Sally Leskinen, johtajaylilääkäri

Tästä kaikesta huolimatta Leskinen uskoo, että Kanta-Häme kulkee samaan suuntaan kuin muu Suomi, ja jos koululaiset viikonlopun aikana noudattavat huolellisuutta omissa kohtaamisissaan, päästään täälläkin pian lieventämään rajoituksia.

– Koronatilanteet muuttuvat nopeasti, mutta nyt tosiaan näyttää siltä, että toimenpiteemme ovat purreet, ja herkästi tarttuva deltavariantti on saatu rajattua, eikä se enää leviä, Leskinen sanoo.

Maakunnan vallitseva variantti on alfa, eli brittivariantti, ja se ei kuormita terveydenhuoltojärjestelmää yhtä pahasti kuin erittäin nopeasti leviävä delta.

Henkilökunta on kuitenkin kovilla, kun menehtymisiä on tullut niin paljon. Sairaalaepidemian aikana Kanta-Hämeessä on kuollut jo 17 ihmistä, koko pandemian aikana 36.

– Kuolevat haluavat pitää toista ihmistä kädestä kiinni viimeisinä hetkinään, ja kun vierailijoidenkin määrää on jouduttu rajoittamaan, se viimeinen kontakti on monesti juuri hoitaja. Tautia on levinnyt oireettomilta kantajilta myös koteihin, ja hoitajat pelkäävät toimivansa taudin levittäjinä tietämättään, stressi on melkoinen. Senkin vuoksi testaamme henkilökuntaa toistuvasti, niin että voisimme turhia huolia karsia. Tukea tarvitaan, ja sitä pyritään heille myös järjestämään, Leskinen kertoo..

Kanta-Hämeessä ovat kesäkuun 15. päivään asti voimassa muuta maata tiukemmat leviämisvaiheen rajoitukset. Katso taulukko rajoituksista täältä. Pandemiaryhmä kokoontuu tänään pohtimaan, mitä sen jälkeen tehdään ja missä järjestyksessä rajoituksia voidaan käydä purkamaan.