Lukijalta: | Kaupunginjohtajan valinta

Täällä Hämeenlinnan takakulmilla seuraamme kiinnostuksella kaupunginjohtajan valintaa ja arvostettu valintakomitea olikin saanut loppusoralle kaksi kelpoa ehdokasta näytille meille videon välityksellä. Kiitokset siitä kaupungin johdolle. Jos vaikka valintaan emme osallistukaan, ainakin on päästy etukäteen tutustumaan.

Kaupungin henkilöstö-ja hallintojohtajan Anne Iijalaisen esittämät kysymykset haastateltaville Aija Tuimalalle (myöhemmin A) ja Olli-Poika Parviaiselle (O-P) olivat yhtä lukuun ottamatta avoimia, joihin ei voinut vastata vain kyllä tai ei. Piti esittää sisältöä.

Se häiritsi, että toisena vastaava pääsi peesaamaan ensimmäisen vastaukseen toteamalla …samoilla linjoilla, juuri näin…ja lisäämällä jatkoksi jonkin yleistyksen asian tiimoilta tai sen vierestä. Kuulija olisi toivonut haastetta, jossa ehdokkaiden todelliset kyvykkyydet ja näkemykset olisivat tulleet esille.

Haastattelussa tuotiin esille vain vähän ehdokkaiden aiemmasta työurasta. A:lla on kokemusta pitäjistä Tuuloksen kunnanjohtajakaudeltaan, uuden Hämeenlinnan syntyvaiheen kehittämisprosessista ’kuntaliitoskätilönä’ sekä myöhemmin muutosjohtajana kuntasektorilla itä-Suomessa. Lisää pätevyyttä FCG:n kuntarekryn toimitusjohtajana ja nyttemin Kuntatyönantajien viestintäpäällikkönä. A:n puoluetausta ei tullut esille edes soittamalle tuuloslaiselle entiselle valtuuston jäsenelle. Sitoutumattomuus voisi olla eduksikin, onhan kaupunginvaltuuston valinta vasta edessä.

Raumalaislähtöinen O-P on pitkän linjan vihreä poliitikko, tällä hetkellä toimessa sisäministeri Ohisalon valtiosihteerinä. Hän taustoitti kunnallishallinnon kokemuspohjaansa Tampereen kaupungin valtuuston ja kaupunginhallituksen jäsenenä. Apulaispormestarina hänen vastuualueellaan olivat kaupungin osaamis- ja elinkeinopalvelut sekä elämänlaatu- ja sivistyspalvelut. Sen jälkeen yksi kausi kansanedustajana vihreiden puolueessa ja puolueen kovassa ytimessä. Hyvin oli sisäistänyt kaupunginjohtajan työkentän keskeisiä asioita, kuten mahdollisen soteratkaisun tuomat vaikutukset kaupungin kontolle jääviin asioihin, edunvalvonta valtion suuntaan, kädenvääntö suomiradan linjauksesta Tampereen kanssa ja elinkeinoelämän veto- ja pitovoiman. Poliittinen kokemus heijastui monipolvisissa vastauksissa.

Jäin miettimään kaupunginjohtajalta toivottavaa arvovaltaa ja ongelmanratkaisukykyä, jota tarvitaan erilaisten ristiriitojen sovittamisessa. Tehtävä vaatii myös neuvottelutaitoa, päätöksenteon uskallusta ja sitkeyttä. Näitä ei haastattelusta saa arvioitua.

Hämeen Sanomatkin ihmetteli, miksi johtavat kuntapuolueet eivät aktivoineet ehdokkaita tähän kisaan? Salaliittoteorioita kehittelevät voisivat sanoa asioista sovitun puoluetoimistojen kabineteissa?

Toivottavasti tuleva kaupunginjohtaja tulee pitäjäkierrokselle tultuaan valituksi. Joistakin vastauksista sai vaikutelman, ettei monipitäjäisen kaupungin johtaminen avaudu ilman jalkautumista. Meille läheisen Evon tiedekansallispuiston kehittämissuunnitelmat olivat kummallekin aivan vieraita.

Mielipide Kuohijärveltä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut