Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Keski-Hämeen vaalikone on auki. Löydä oma ehdokkaasi.

Pääkirjoitus Vaaleja, valtaa ja pyrkimyksiä

Viimeiset viikot ovat olleet hyvin opettavaisia. Keski-Hämeen historian ensimmäinen omilla kysymyksillä varustettu vaalikone on jo itsessään ollut oppimisen paikka, mutta paljon on tullut tarvikepakkiin lisää työkaluja myös omaan ajatteluun.

Olen siinä mielessä erityisessä paikassa, että olen myös itse etsimässä omalle äänelleni uutta kantajaa. Edellinen oli hienosti luottamukseni arvoinen, mutta ei asettunut enää ehdolle, joten uusi edustaja oli etsittävä. Minulla on paljon valinnanvaraa, kun en aseta puolueita mihinkään arvojärjestykseen. Etsin aidosti pitäjien asialla olevaa ehdokasta, joka on osoittanut olevansa valmis käärimään myös omat hihansa työtä tehdäkseen, joka on seissyt rohkeasti sanojensa takana ja silti kunnioittaa myös muita ihmisiä eikä yritä painostaa minuakaan saadakseen jotain etua itselleen.

En tietenkään kerro, ketä aion äänestää, mutta sen kerron, että Keski-Hämeen vaalikone auttoi etsinnässä. Se nimittäin yllätti moneen kertaan, kun luin jokaisen potentiaalisen ehdokkaan kohdalla hänen perusteluitaan vastausvalinnalleen. Ne stereotypiat, ennakkoluulot ja julkisuuden pohjalta luodut mielikuvat, joita minäkin olin ennättänyt näiden yhteisten vuosiemme aikana muodostaa, osoittautuivat moneen kertaan niin vääriksi, että oikein hävetti. Suosittelen lämpimästi jokaista miettimään, mitkä asiat kokee itselleen tärkeiksi ja katsomaan, mitä se oma valtuustoehdokas oikeasti ajattelee. Ei riitä puolue, ei riitä maine eikä riitä edes se vaalikoneen samaa/erimieltä/en osaa sanoa painike. Kannattaa lukea ne perustelut.

Esimerkiksi Paadenkolun kohtalosta useampi kuin joka kolmas oli sitä mieltä, että ei uskalla edes ottaa kantaa. Yllättävän moni pitäjien omista ehdokkaista oli sitä mieltä, että sinne vain. Jos ei Paadenkolussa, niin missä sitten, kysyi yksi. – Karanojalla, vastasi toinen, joka ei todellakaan asu pitäjissä. Jonnekinhan tuollainen pitää sijoittaa, sanoo toinen pitäjien ehdokkaista. – Järjetöntä sijoittaa vedenjakajalle tietää yksi kantakaupunkilainen, eikä ole edes vihreä. Tämä vain yhtenä esimerkkinä. Moni kakku päältä kaunis.

Tässä lehdessä olemme antaneet poikkeuksellisen paljon tilaa puheenvuoroille. Pitäjistä käydään nyt niin intensiivistä keskustelua – myös vaalien takia – että palstatilan antaminen sille on perusteltua. Muistutan kuitenkin edelleen, että Keski-Häme noudattaa varsin tiukasti journalistista ohjeistusta. Paikallislehti ei ole olemassa sitä varten, että joku saisi omille pyrkimyksilleen ilmaista palstatilaa. Ennemmin olemme olemassa sitä varten, että lukijamme saavat tietää, kuka sellaista yrittää.

Suosittelen lämpimästi jokaista miettimään, mitkä asiat kokee itselleen tärkeiksi ja katsomaan, mitä se oma valtuustoehdokas oikeasti ajattelee.