Kanta-Häme: Rajoitukset eivät lievene, mutta maakunta pidetään kasvaneista ilmaantuvuusluvuista huolimatta kiihtymisvaiheessa

Kanta-Hämeen terveydenhuollon kantokyky ei ole vaarassa, vaikka leviämislukemat nostavatkin maakunnan taas leviämisvaiheeseen. KHSHP

Keski-Häme

Kanta-Hämeen pandemiaryhmä käsitteli kokouksessaan torstaina 6. toukokuuta koronavirustilannetta. Maakunta on palannut ilmaantuvuuslukujen osalta takaisin leviämisvaiheeseen, ilmaantuvuus 100 000 asukasta kohti on 56, kun leviämisvaiheen raja on 25–50, ja positiivisten näytteiden osuus on 2,4 prosenttia, kun leviämisvaiheen raja on 2. Terveydenhuollon kantokyky ei kuitenkaan ole alueella nykyisillä lukemilla vaarassa, ja tartuntojen määrässä on kuluvalla viikolla käännytty jälleen hienoiseen laskusuuntaan, niin maakuntaryhmä päätti pitää Kanta-Hämeen edelleen kiihtymisvaiheessa.

– Haluamme välttää edestakaista jojo-liikettä luokittelussa, vaikka numeroiden perusteella olemme taas palanneet leviämisvaiheeseen. Mahdollisuuksia suositusten löysäämiseen ei tässä tilanteessa kuitenkaan ole yhtään, joten nykyisiä rajoituksia jatketaan toukokuun loppuun saakka, Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Sally Leskinen.

Maakuntaryhmä siis suosittaa Etelä-Suomen aluehallintovirastolle, että yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokoontumia koskeva 10 henkilön rajoitus pidettäisiin voimassa 31.5 asti. Yksityistilaisuuksia koskee vastaava suositus.

Aikuisten ryhmäharrastustoimintaakaan ei suositella käynnistettäväksi vielä toukokuun aikana.

Rajoitus koskee myös puolueiden ja ehdokkaiden kampanjatilaisuuksia.

– Tässä tilanteessa nyt kaikkien tulisi edelleen noudattaa tunnollisesti rajoituksia ja suosituksia, jotta emme joutuisi takaisin leviämisalueen maakunnaksi. Eniten haittaa siitä olisi ravintoloille, koska valtioneuvosto säätelee niiden aukioloa epidemiatasoluokitusten mukaisesti. Jos tartunnat jatkavat nousuaan Kanta-Hämeessä, myös muita suosituksia ja rajoituksia jouduttaneen uudelleen vielä kiristämään, Leskinen sanoo.

Rajoitus koskee myös puolueiden ja ehdokkaiden kampanjatilaisuuksia.

Tärkeimpänä toimena maakuntaryhmä pitää tartuntojen lähteidenkin perusteella sitä, että jokainen yksilö välttelee vielä kaikkia ei-välttämättömiä kontakteja.

– Siten saamme epidemiatilanteen laskukäyrälle ja vältämme kesään asti pidentyviä rajoituksia, Leskinen toteaa.

Kommentoi