Viranomaiset: Karanteenin rikkominen on terveydensuojelurikkomus

Karanteenin aikana ei saa tavata oman perheen ulkopuolisia ihmisiä ulkonakaan, ei edes maskin kanssa. Kuvituskuva: Colourbox

Tartuntatautiviranomaisten tietoon on kaupungin jakaman tiedotteen mukaan tullut useita karanteenirikkomuksia. Karanteeniin asetetut nuoret ovat tavanneet toisiaan ja myös muita ihmisiä kodin ulkopuolella vastoin tartuntatautiviranomaisten antamia ohjeita.

Karanteeni asetetaan koronavirukselle altistuneille, jotta saataisiin ehkäistyä jatkotartuntoja. Koronavirus voi tarttua kaksi vuorokautta ennen oireiden alkua, joten jos karanteenissa olevat tapaavat toisiaan tai muita ihmisiä, he voivat tietämättään koko ajan altistaa muita ja näin tartunnat pääsevät edelleen leviämään.

Karanteenissa ei saa tavata oman perheen ulkopuolisia ihmisiä lainkaan, ei ulkonakaan.

Karanteenin aikana ei saa käydä kaupassa, ei kenenkään toisen ihmisen kotona, eikä kukaan perheen ulkopuolinen saa käydä karanteeniin asetetun kotona.

Karanteeniin asetettu voi ulkoilla yksin tai oman perheenjäsenen kanssa, mutta ulkonakaan ei voi jutella tai vaikkapa lenkkeillä jonkun perheen ulkopuolisen kanssa, ei edes maskin kanssa.

Jos huoltaja ei voi olla varma, että koululainen ymmärtää nämä säännöt, ei koululaista tule päästää ulkoilemaan yksin.

Karanteeni on tartuntatautilain 60§:n alainen toimenpide, ja jos karanteenia rikotaan, kyseessä on terveydensuojelurikkomus, josta voi Suomen lain mukaan saada sakkoja tai jopa kolme kuukautta vankeutta. Mikäli tartuntatautiviranomaisten tietoon tulee vielä karanteenirikkomuksia, joudutaan olemaan yhteydessä poliisiviranomaisiin, jotka käynnistävät asiasta tarvittaessa tutkimuksia sosiaaliviranomaisten kanssa.

Karanteenissa ei saa tavata oman perheen ulkopuolisia ihmisiä lainkaan, ei ulkonakaan.

Kommentoi