Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Uuden ajan aseet käsissämme

Nyt, kun olemme parin vuoden ajan huolehtineet käsihygieniasta tavallista paremmin ja pitäneet fyysistä etäisyyttä toisiin, ovat ihmiset olleet koko maailmassa huomattavan paljon terveempiä kuin aikaisemmin. Talvikautena 2020–2021 influenssaepidemiaa ei tullut ollenkaan.

Matkustamisen välttäminen, etätyöskentely, hygieniaohjeet, turvavälit ja maskien käyttö ovat jakaneet ihmisten mielipiteitä, mutta yksi asia on varma: ne ovat vähentäneet virusten ja bakteerien leviämistä.

Nyt, kun koko maa(ilma) kuopii lähtökuopissaan irtipääsyn toivossa, tekee mieli kysyä, että voisimmeko ennen riehaantumista vielä hetken jarrutella ja miettiä, että kannattaisiko sittenkin muuttaa jotain ihan pysyvästi?

Jos emme ota opiksi mitään siitä, millä keinoilla korona saatiin kuriin, olemme kohta taas rähmällämme, kun seuraava pandemia hakee leviämisalustaa elämännälkäisestä laumaelämästä.

Minä haluaisin jättää käsidesit käyttöön kauppojen oville, tervehtisin toisia edelleen ilman kosketusta ja vaatisin nuhaneniä jäämään jatkossakin etätöihin.

Kättelyhän on alun perin syntynyt rauhan ja luottamuksen rakentajaksi: kun toista ihmistä lähestyy avoimin käsin, osoittaa tulevansa ilman aseita, ilman halua hyökätä tai satuttaa.

Paljon kohteliaampaa ja toista arvostavampaa olisi pidättäytyä kättelystä kokonaan. Turvallisuudesta nyt puhumattakaan.

Nythän sen merkitys on muuttunut täysin päinvastaiseksi. Kättely on yksi niistä tilanteista, missä virukset ja bakteerit tehokkaimmin leviävät, eli se on selkeästi muuttunut rauhan eleestä biologisen sodankäynnin vaaralliseksi aseeksi. Paljon kohteliaampaa ja toista arvostavampaa olisi pidättäytyä kättelystä kokonaan. Turvallisuudesta nyt puhumattakaan.

Entä sitten halaaminen? On tutkitusti todettu, että halaamisella on myönteisiä terveysvaikutuksia, kun siinä erittyvät hormonit lievittävät ahdistusta ja vahvistavat ihmisten välistä kiintymystä ja luottamusta toisiinsa. Lapsen itseluottamuksen kannalta on jopa aivan välttämätöntä, että vanhemmat osoittavat rakkauttaan ja hyväksyntäänsä häntä halaamalla. Mutta onko se todella tarpeellista liike-elämässä ja satunnaisissa kohtaamisissa kaduilla ja kaupoissa?

Ymmärrän ihmisen ikävän toisen luo. Rakastan itsekin tanssimista ja hyvässä seurassa juhlimista, haluan matkustaa ja nauttia elämästä kaikilla aisteilla. Ihmisten pitää saada kohdata, tutustua, ihastua, rentoutua, juhlia, voittaa, nauttia ja riemuita. Ja ansaita leipänsä.

En silti halua palata entiseen.

Korona-aika osoitti jälleen sen, että jos ihmisillä on täysi vapaus valita oman vastuunsa määrä, he valitsevat vastuuttomuuden. En silti vaadi sinulle kahden viikon karanteenia, jos päädyt tilanteeseen tai tilaisuuteen, missä estoilla ja järjellä on taipumus paeta päästä yhtä aikaa.

Vapaus ja itsemääräämisoikeus ovat suurimpia elämän arvoista. Ne eivät silti saa muodostua muille vankilaksi. Se estetään parhaiten siten, että uuden ajan aseet ihmisten käsissä eivät pääse koskettamaan muita.