Vieraskynä Kukapa osasi arvata

Luin päivän sanomalehteä, missä muuan ikäihminen valitti, ettei pankeista ja virastoista saa enää henkilökohtaista palvelua, kuten ennen. Kaikki asiat pitää hoitaa ns. netin kautta. Puhelimenkin avulla on tuiki mahdotonta saavuttaa asiasi tuntevia toimihenkilöitä. Etkä junaankaan voi enää ostaa matkalippua asemahallissa luukun takana istuvalta ystävälliseltä lipunmyyjältä, vaan se on tilattava netistä. Vain netin avulla voit päästä myös lääkäriin ja teatteriin. Laskut ja monet tärkeät tiedotteet tulevat nettiin. Sen vuoksi tarvitaan tietokone ja taito sen käyttämiseen. Yhteydenpito ystäviin vaatii kännykän, koska vanhat puhelinlinjat on aikoja sitten purettu. Auton pysäköintiä ja käteisen rahan saamista varten tarvitaan pankkikortti. Pysäköinti on taajamissa kaikkialla maksullista ja sitä valvotaan pysäköintimittareilla, jotka ovat paikkakunnittain erilaisia. Eräissä liikkeissäkin ostokset voi maksaa vain pankkikortilla.

Kukapa kaikkea edellä mainittua osasi muutama vuosikymmen sitten arvata. Eikä siinä vielä kaikki, mitä tänä päivänä joutuu ihmettelemään. Jos menee Helsingissä sijaitsevaan uuteen kauppakeskus Mall of Triplaan ja haluaa syödä siellä, pitää mennä Pancho Villaan. Kahvit saa paikassa nimeltä Twist Cafee. Hiukset hoidetaan Beauty Hairissa. Itse asiassa lähes kaikki liikkeet ovat siellä vieraskielisiä. Tämä on uusi suunta, hienommin sanottuna trendi. Vieraskieliset nimet ovat pop.

Kukapa osasi myöskään arvata sitäkään, että oppi saattaa jäädä kokonaan saamatta, jos ei osaa kieliä ja nimenomaan englantia. Korkeakouluissamme opetus on nykyisin englanninkielistä. Aalto-yliopistossa kaikki maisteriohjelmat ovat englanninkielisiä ja Helsingin yliopistossakin puolet kaikista. Maan hallitus viestittää, että ylioppilastutkintokin pitäisi voida suorittaa englannin kielellä, vaikka Kotimaisten kielten keskus edellyttää ohjelmassaan, että suomen kielen säilyminen opetuksessa vaatii tietoista huolenpitoa.

Kaukana ei ole ajatus, että täällä Kanta-Hämeen peruskouluissakin opetusta saa vain englannin kielellä.

Näitä miettiessäni muistan, että Keski-Häme lehti ilmestyy kuitenkin viikoittain puhtaalla suomen kielellä. Nyt ja aina. Toivottavasti.

Lue lisää aiheesta