Vieraskynä Vain muistot jäivät

Puolustusministeri Kaikkonen kertoi Karjalalehdelle antamassaan haastattelussa, että parlamentaarinen komitea päivittää vuoden loppuun mennessä yleiseen asevelvollisuuteen liittyviä asioita ottaen huomioon perinteiset lähtökohdat. Jäin pohtimaan, mitä sanaparilla ”perinteiset lähtökohdat” tarkoitetaan, kun samassa yhteydessä mainitaan kutsuntojen mahdollinen laajentaminen naisiin. Miten se liittyy perinteisiin? Asevelvollisuus pysyisi kuitenkin miehillä pakollisena, mutta naisilla vapaaehtoisena. Keskustelua on käyty myös naisten majoittamisesta yhteisiin tupiin miesten kanssa, mikä on vanhan jääkärin mielestä täysin perinteitä rikkova ajatus. Mutta odotetaan ja katsotaan, mitä muuta joudumme vielä ihmettelemään. Kenties yhä kasvavaa keskeyttäneiden joukkoako.

Lukemani artikkeli toi mieleeni viisikymmenluvun nostalgiset linnan kasarmit Hämeenlinnassa, joka vielä silloin oli miehekäs varuskuntakaupunki. Kuinka paljon kaupunki menettikään silloisesta omaleimaisuudestaan, kun perinnerikas jääkäripataljoona 4 lähti kaupungista. Vanhempi väki muistanee vielä monet paraatit ja jääkärinmarssin.

Mitkään lainmuutokset eivät varmasti tuo takaisin jo lakkautettua jääkäripataljoonaa eikä Linnan kasarmin portille vartiomiestä, jonka kojusta ja kentällä sulkeisia suorittavista sotilaista on jäljellä vain muistot. Poissa ovat sotilaskoti munkkeineen ja pihan perältä ruokala ”tuoksuineen”. Päävartiokin näyttää hylätyltä. Kentän yllä vallitsee hiljaisuus.

Jääkäripataljoonan lakkauttaminen itsenäisenä joukko-osastona tuntuu yhä kunnianloukkaukselta, ottaen huomioon miten pataljoona kunnostautui käydyissä sodissa mm. Laatokan Karjalassa. Peitenimellä Hiipijä pataljoona osallistui Talvisodassa komentajansa majuri Matti Aarnion johtamana moniin vihollisen motituksiin, mistä sen komentajaa alettiin kutsua ”Motti-Matiksi”. Jatkosodassa pataljoona osallistui moniin ankariin taisteluihin viimeisimpänä Tali-Ihantilan suurtaistelu.

Menin lopuksi ”kaikkitietävään” nettiin. Sieltä selvisi, että pataljoona lakkasi olemasta itsenäinen joukko-osasto vuonna 1985. Se liitettiin panssarivaunupataljoonaan vuonna 2003, jolloin syntyi panssaripataljoona. Jääkäripataljoona 4:stä jäi jäljelle vain lippu. Jääkärimarssikin vaihtui Parolanmarssiksi. Niin katoaa mainen kunnia.

Lue lisää aiheesta