Jääkiekosta ennen ja nyt

Korona iski jääkiekkoon. Otteluja joudutaan peruuttamaan, pelaajia on karanteenissa tai sairaana ja katsomot puolityhjinä. Tilanne on onneton, vaikka onhan keskeytyksiä ja peruutuksia ollut ennenkin. Sotavuosina jäi kaksi pelikautta kesken ja muutama vietiin ontuen loppuun. Kun Viipurin Reipas voitti ensimmäisen Suomen mestaruuden vuonna 1928, ei vielä ollut kysymys jääkiekosta lainkaan sellaisena kuin sen tänä päivänä tunnemme, vaan jostakin sen esiasteesta. Kuten ei myöskään silloin, kun insinööri Salminen vuonna 1926 heitti nipun jääkiekkomailoja pojille Pyhäjärven rannassa Tampereella ja sanoi: ”Pelakkaa pojat”. Mailat hän oli tuonut Kanadasta.

Jääkiekko oli pitkään tuntematon harrastus Tamperetta pohjoisempana. Tämä kävi ilmi, kun TBK:n (Tammerfors Bollklubb, nykyisin Tappara) A-juniorit tekivät näytöskiertueen vuonna 1950 Pieksämäelle, Kajaaniin, Vaasaan ja Ouluun, missä vastassa olivat Suomen kuuluisat jääpalloilijat.

Itse näkisin jääkiekon varsinaisen läpimurron tapahtuneen viisikymmenluvulla, jolloin silloisessa mestaruussarjassa alkoi olla riittävä määrä tasollisesti varteen otettavia joukkueita. Vahvojen ”hämäläisjoukkueiden”, Ilveksen, TBK:n, Hämeenlinnan Tarmon ja Hämeenlinnan Pallokerhon, lisäksi sarjassa oli edustus ainakin Helsingistä, Turusta, Raumalta ja Kuopiosta. TBK voitti ensimmäisen mestaruutensa 1953 ja voitto tuli myös 1954 ja 1955. Turun Palloseura voitti yhden mestaruuden ja Ilves loput. Tarmo oli voittanut kaksi mestaruutta jo 1940-luvun lopulla. Viimeisin mestari on Hämeenlinnan Pallokerho.

Ottelut pelattiin tuohon aikaan ulkojäillä. Tekojäistä ja jäähalleista ei ollut tietoakaan. Hämeenlinnassa luonnonjää oli moottoritien varrella jonkin matkaa nykyisestä kauppakeskus Goodmanista Tampereelle päin. Mitä siellä mahtoikaan tarkoittaa kirjainyhdistelmä Ka-Ku-Ti? No sehän oli Tarmon kuuluisa ykkösketju Karumaa-Kuusela-Tie.

Korona keskeytti Suomen liigan väliaikaisesti maaliskuussa 2020. Kaisaniemessä vuonna 1944 pelatun ottelun Karhu-kissat-TBK keskeytti pommitus. Siinä kuoli yksi pikkutyttö ja monet pelaajat saivat vammoja. Lajin historia ei ole pitkä. Mutta menestyksekäs se on ollut. Tänä päivänä suomalaisia pelaa lukuisasti ulkomaisissa liigoissa ja monella ulkomaisella seuralla on suomalainen valmentaja. Ja onhan Suomi voittanut jo kaksi maailmanmestaruuttakin.

Lue lisää aiheesta