Mainos

Mallaksessa suositaan lähituottajia – Ruokahävikki painetaan minimiin

Lähiruuan suosiminen ja ruokahävikin vähentäminen ovat Lammin K-Market Mallaksen kaksi tärkeää periaatetta.

– Ostamme ruokaa lähituottajilta ja ostaisimme enemmänkin, jos vain tarjontaa olisi, sanovat kauppiaat Tuomo Honkanen ja Suvi Pipatti.

K-Market Mallaksen hyllyissä on lähiruokana esimerkiksi lampaan- ja naudanlihaa, hunajaa sekä paikallisen marjatilan tuotteita.

– Viime kesänä meillä oli lammilaisen viljelijän mansikkarasioita ja hämeenkoskelaisen viljelijän pensasmustikoita. Ne saivatkin suuren suosion.

Lähiruoka on kalliimpaa – asiakas ratkaisee

Lähituottajien ruoka on monesti kalliimpaa kuin muu tuotanto.

– Varsinkin lähituottajien liha on selvästi kalliimpaa kuin muu liha, sanoo Tuomo Honkanen.

– Asiakkaat kuitenkin ratkaisevat, mitä me myymme. Osa asiakkaista ostaa ruokansa hinta edellä, joten he eivät luomutuotantoa juurikaan osta. Toisaalta meillä on asiakkaita, jotka varta vasten haluavat ostaa esimerkiksi paikallista lampaanlihaa.

Ruokahävikkiä alas

Nollahävikkiin ei kaupan alalla voida täydellisesti yltää, mutta sitä pyritään K-Market Mallaksessa monin keinoin pienentämään.

– Keräämme seuraavana päivänä päivämäärältään umpeutuvat tuotteet pusseihin ja myymme ne alennettuun hintaan, kertoo Suvi Pipatti. Olemme myös lahjoittaneet elintarvikkeita seurakunnalle.

Ruokahävikkiä syntyy etenkin tuoretuotteissa, kuten hedelmissä ja vihanneksissa sekä leivässä. Osan vanhentuvista annamme eläinten ruuaksi, mutta lihatuotteet joutuvat yleensä hävitykseen.

– Tämän vuoden puolella parannamme vielä käytäntöjämme ja otamme käyttöön Resc appin helpottamaan hävikin hallintaa ja vähentämään itse hävikkiä, sanoo Suvi.

Asiakkaan toiveet kuunnellaan

Suuren maailman ruokatuulahdukset tuntuvat Lammilla pienellä viiveellä verrattuna esimerkiksi kaupunkeihin. Valmisruokia kysellään tänä päivänä aika paljon.

– Asiakkaat haluavat, että valikoimaa on riittävästi. Kuuntelemme asiakkaiden toiveita. Usein tuote jää hyllyille pysyvästi myyntiin, mutta osa uutuuksista jää tähdenlennoksi, kertoo Tuomo Honkanen.

Kauppiasura aukesi pariskunnalle vuosia sitten hieman yllättäen.

– Pari ystävääni sanoi toisistaan tietämättä, että minusta voisi tulla K-kauppias, kertoo Tuomo.

– Minulla oli kokemusta ravintola- ja kuljetusalan yrittäjyydestä. Kävin pääsykokeissa ja sen myötä avautui ovi kauppiaskoulutukseen, Tuomo jatkaa. Suvi puolestaan kertoo olleensa aiemmin töissä vaatetusalalla, joten hänen oma työnkuvansakin on muuttunut aika tavalla.

– Kun meille tarjottiin K-kauppaa Lammilta, otimme tarjouksen vastaan. Asumme edelleen Lahdessa lähinnä lasten takia.

– Lammin tunsin toki paikkakuntana nimeltä, mutta muutoin Lammi oli meille uusi kokemus. Olemme viihtyneet hyvin, vaikka päivät ovat aika pitkiä, sanoo Suvi.

Kauppiaat aikovat myös osallistua Lammin keskustan elävöittämiseen.

– Olemme jo ideoineet peräkonttikirppistä ja katusählyturnausta, kertovat kauppiaat.

K-Market Mallas

Mommilantie 12, 16900 LAMMI

Kauppa avoinna arkisin 7-21, la 8-18, su 11-18.

Palvelutiski avoinna arkisin 10-18, la 10-15, su suljettu.

Tämä artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä K-Market Mallaksen kanssa.

Artikkeli on julkaistu Keski-Hämeen Marraslehdessä 21.11.2019.